Volledig scherm
Stadscentrum van Oldenzaal © Carlo ter Ellen

Burgemeester Welman: ‘Wat voor gemeente wil Oldenzaal straks zijn?’

OLDENZAAL - Bij zijn presentatie over de ontwikkeling van de ambtelijke organisatie hield gemeentesecretaris Johan Dijkstra het politiek forum deze week een duidelijk credo voor ogen: ‘Alles wat we doen en laten draagt bij aan het geluk van Oldenzalers.’ Niet voor het eerst vroeg VVD-voorman Edgar Visscher zich af of de organisatie niet met iets minder toe kon.

Bijna een jaar geleden, bij het vaststellen  van de begroting 2019, gooide Visscher voor het eerst de knuppel in het hoenderhok. Door haar zaken slimmer en goedkoper te regelen, kan de ambtelijke organisatie volgens hem met minder geld toe. Uiteindelijk zag hij af van een motie om 1 procent te bezuinigen op de totale begroting. Maar dat de VVD hier nog eens op terug zou komen, was toen al duidelijk.

Trendbreuk

Maandagavond was het zover. Nadat hij had verzekerd dat er qua ambtelijke dienstverlening geen sprake is van ‘acute pijn’ legde burgemeester Patrick Welman de vraag op tafel of Oldenzaal voldoende uitgerust is om ook in de toekomst haar burgers op een goede manier van dienst te kunnen zijn. Voor Visscher was dat het moment om te pleiten voor een trendbreuk: „Is onze organisatie straks nog wel betaalbaar?” Significante bezuinigingen zijn mogelijk door meer samen te werken met de Noordoost-Twentse gemeenten.

Noaberkracht

Belangrijk is volgens Welman de vraag welke gemeente Oldenzaal wil zijn. Op basis daarvan kan de organisatie worden ingericht. Aansluiting zoeken bij Noaberkracht heeft nu niet zijn voorkeur. Wel zou Oldenzaal, meer dan nu gebeurt, op zoek moeten gaan naar partijen waarmee opdrachten in gezamenlijkheid kunnen worden uitgevoerd.