Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Eis: celstraf voor mishandelen van Oldenzaalse apotheker

OLDENZAAL - Oldenzaler Wilfried R. hoorde donderdag een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden tegen zich eisen en een contactverbod voor twee jaar voor de mishandeling van de Oldenzaalse apotheker Pieter Nieuwenhuis, met een proeftijd van 2 jaar.

R. ging op 27 september 2017 door het lint nadat bij hem ‘s middags vijf hennepplanten werden weggehaald door de politie. Hij kweekte naar eigen zeggen cannabis voor medicinaal gebruik. R. was ervan overtuigd dat apotheker Nieuwenhuis achter de actie zat en ging hij bij hem thuis verhaal halen, waarbij hij Nieuwenhuis sloeg en schopte. „Dat ik hier nog zit heb ik te danken aan het heldhaftige optreden van mijn partner, mijn reddende engel”, sprak Nieuwenhuis, die onder meer een gebroken kaak opliep.

Lange verklaringen

Vervolgens bezocht R. een andere plaatsgenoot die volgens hem een hand had in de ruiming van zijn planten. Daar trapte hij de voordeur in, maar kwam het niet tot een handgemeen.

R. legde lange verklaringen af over wat hem allemaal is aangedaan en bekende de mishandeling en het intrappen van de deur, maar heeft grote twijfels bij het dossier en de uitspraken van medisch specialisten over de verwondingen van de apotheker en zijn vrouw. “Allemaal verzonnen om mij een loer te draaien”, sprak hij gisteren.

Pieter Baan Centrum

Het Openbaar Ministerie zat met de zaak in de maag, want aanklaagster Leussink-Van Dijk twijfelt ernstig aan de toerekeningsvatbaarheid van R. „Het beste zou een onderzoek in het Pieter Baan Centrum zijn, maar voor iemand die niet vastzit en die de voorbije twee jaar niet in beeld is geweest, is dat nu lastig te eisen. Wel zie ik hier een verwarde man voor me, die hulp nodig heeft.”

Uitspraak op 27 juni.

Volledig scherm
Pieter Nieuwenhuis (links) met zijn broer op een foto uit 2012. © Charel van Tendeloo