Examen Nederlands in Oldenzaal: 'Daar zit potentie in'

Omdat ze buiten luidruchtig staan te zingen, heb jij ineens een uur lang een 'superirritant' liedje in je hoofd. Het overkwam havist Lotte Morsink (17) van het Twents Carmel College, locatie De Thij, tijdens Nederlands. Gek genoeg hebben de andere examenkandidaten Femke Loohuis en Ella Dral (17) er geen last van gehad. "Ik heb het niet eens gehoord."

Welk cijfer geef je dit examen?

Gemiddeld rolt er een dikke 7 uit. De meiden hebben weinig te klagen. Vooral de eerste twee leesteksten vonden ze interessant, die gingen over social media en uitgaan. Herkenbare onderwerpen, die spreken aan. De leesstof daarna was wat taaier. "Een tekst ging over wetenschap en dat boeit me echt vrij weinig", geeft Lotte toe. "En waar ging die andere ook alweer over?", vraagt Femke zich hardop af. "Over gezondheid, toch?" Hoewel het vlak na het examen is, weet ze het niet meer helemaal zeker, maar ze heeft wel gelijk. De andere tekst ging over dementie.

Wat was de meest opvallende vraag?

Vraag 16 bleef de havisten het meest bij. Waarom? Omdat die niet beantwoord hoefde te worden. De examencoördinator deelde vooraf alvast mee dat er een fout in de vraag zat. Deze kreeg het stempel 'erratum' - Latijn voor fout. Wat er niet aan klopte, bleef overigens onbeantwoord. Net als de vraag zelf, dus.

Wat was de grootste afleiding?

"Nou, nu komt het", steekt Lotte van wal. "Buiten waren kinderen keihard aan het meezingen met het liedje 'Daar zit potentie' in. Dat speelden ze af op hun telefoon. Echt super irritant. Dat duurde wel een kwartier, of tien minuten. En de leraren bleven zitten, die dachten waarschijnlijk ook, als we wat zeggen, wordt het alleen maar erger." Ze staat overigens wel alleen met haar ergernis. Femke heeft het helemaal niet gehoord ("Ik was goed geconcentreerd"), Ella heeft het wel gehoord, maar ergerde zich er niet aan. "Maar ik hoorde wel een paar keer een piepje, alsof er achter de sporthal een vrachtwagen achteruitreed. En dat was niet de eerste keer."

En? Geslaagd? Of moet je volgend jaar weer examen doen?

Het wordt spannend, zegt Ella. Deze was beter te doen dan een aantal andere examens. "Ik sta niet heel hoog en ik vind de examens best moeilijk." Femke ging er met goede cijfers in maar tekent ervoor als ze straks gemiddeld 5,5 staat. Ook Lotte is er nog niet zeker van. "Ik mag hopen dat ik niet nog een jaar moet", zegt ze. Hoe het ook afloopt, het einde van de examens gaat worden gevierd. Het feest heeft ze al gepland. En dat gaat door. "Sowieso."

Download de Tubantia-app of kijk op tubantia.nl/video

Volledig scherm
V.l.n.r Ella Dral, Femke Loohuis en Lotte Morsink. © Emiel Muijderman