De foto’s die Suzan Reuvers maakt voor haar project ‘Reflecties Oldenzaal’ zijn vanaf eind dit jaar in stadstheater De Bond te zien.
Volledig scherm
De foto’s die Suzan Reuvers maakt voor haar project ‘Reflecties Oldenzaal’ zijn vanaf eind dit jaar in stadstheater De Bond te zien. © Suus’ FotoSjop

Foto-expositie over ‘opgesloten’ Oldenzalers te zien in De Bond: ‘Af en toe een traantje wegpinken’

OLDENZAAL - De reacties op haar initiatief ‘Reflecties Oldenzaal’ waren stuk voor stuk positief. Maar omdat het in deze coronatijd niet meer goed voelt om nog de straat op te gaan, is Suzan Reuvers maandag gestopt met dit fotoproject.

Met haar hartsvriendin Fardau Blom was Reuvers, eigenaar van Suus’ Foto’Sjop, al langer van plan iets te gaan doen voor Oldenzaal. Dat brainstormproces werd wreed verstoord door het coronavirus. „Dan kijk je wel anders tegen de situatie aan.” Toen ze op televisie zag dat er schermen van plexiglas werden geplaatst bij de kassa’s van supermarkten bracht haar dat op het idee om fotografisch aan de slag te gaan met het thema reflecties. „Ik ben nogal van de lifestyle-reportages. Dus hey, door een raam mensen fotograferen, hoe gaaf is dat?”

Mobieltje ontplofte bijna

Een oproep op Facebook deed haar telefoontje bijkans exploderen van de apps en andere berichten. Ze kwam erachter dat een Enschedese collega (Annabel Jeuring) met eenzelfde idee bezig was. In eerste instantie trok ze kris-kras de stad door. Maar dat kostte zoveel tijd dat ze besloot om het per wijk aan te pakken. Inmiddels heeft ze 150 portretten gemaakt van ‘opgesloten Oldenzalers’ en daar blijft het ook bij.

Een traantje wegpinken

Reuvers: „Ik wil me aan de richtlijnen van het RIVM houden. Het voelt niet goed om nu nog de straat op te gaan. Mensen gaan daar iets van vinden. Het is zoals het is. De foto’s zijn van december tot en met februari in De Bond te zien. Misschien dat we dat nog kunnen uitbreiden met gedichten. De nadruk ligt bij de foto’s op gezinnen, maar de ouderen springen er vooral uit. Af en toe moest ik wel een traantje wegpinken. Als je kinderen achter het raam fotografeert die een tekening laten zien, dat gaat door merg en been. Voor mij zit er geen enkel commercieel gewin in. Ik  doe dit voor Oldenzaal. Misschien zijn de foto’s later ook nog wel leuk voor het stadsarchief.”