Volledig scherm
Scholencomplex De Essen © Stephan Scheper

Gemeente en De Essen zoeken naar oplossing voor renovatie

OLDENZAAL - Samen met de schoolbesturen van scholencomplex De Essen gaat de gemeente Oldenzaal bekijken op welke wijze het schoolgebouw aan de Oosterikweg gerenoveerd en toekomstbestendig kan worden gemaakt.

In het pand zijn twee scholen gevestigd: De Esch (katholiek) en De Linde (openbaar). Het complex zou grondig gerenoveerd worden, maar in juni werd bekend dat de revitalisatie voor onbepaalde tijd werd uitgesteld.

Stijging bouwkosten

Een forse stijging van de bouwkosten veroorzaakte een tekort van 1,1 miljoen euro, waaraan de raad geen cent wilde bijdragen. Reden voor het CDA om opheldering te vragen bij het college van B en W. Het wilde weten of het inderdaad zo is dat het marktrisico volledig voor rekening komt van de schoolbesturen KONOT en Consent of dat de gemeente ook een financiële verantwoordelijkheid heeft.

Marktrisico

In een schriftelijke reactie geeft het college aan dat schoolbesturen inderdaad verantwoordelijk zijn voor een marktrisico. Als de kosten worden overschreden, moet het plan worden aangepast of extra budget worden toegevoegd. Scholen mogen niet zomaar investeren in een gebouw.

Dat is volgens het college aan regels gebonden. ‘De overschrijding in deze businesscase was echter op voorhand al dermate hoog en daarmee ook het risico dat besloten is te zoeken naar andere oplossingen’, aldus het college van B en W.

Oplossing

Omdat de gemeente nog eigenaar is van het complex moet zij samen met de schoolbesturen op zoek naar een oplossing. Op korte termijn komt er een plan waarin de grootste knelpunten op de gebieden veiligheid en hygiëne alvast worden aangepakt. Voor de lange termijn gaan de partijen kijken naar andere scenario’s. De gemeente is nu nog bezig met een Integraal Huisvesting Plan (IHP) voor het onderwijs.