Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Gemeente Oldenzaal gedwongen
broekriem flink aan te halen

OLDENZAAL - De stijgende kosten voor het uitvoeren van de taken in het sociaal domein dwingen de gemeente Oldenzaal tot scherpe keuzes. Om een jaarlijks tekort van bijna 1,5 miljoen euro te voorkomen, wordt de broekriem aangehaald. En dat gaan alle Oldenzalers voelen.   

Nu ingrijpen, benadrukt financieel wethouder Evelien Zinkweg, is noodzakelijk om na 2020 uit de rode cijfers te komen. Voor 2019 en 2020 laat de jaarrekening tekorten zien van respectievelijk 1,8 miljoen euro en 415.000 euro. Reden voor het college om de raad een pakket aan maatregelen voor te leggen waarmee het tij kan worden gekeerd. Waarbij de raad straks alle ruimte krijgt om met aanpassingen of aanvullende voorstellen te komen.

Vondersweijde

Door een aantal projecten in de tijd door te schuiven, kan geld worden bespaard. Dat geldt bijvoorbeeld voor de revitalisatie van Vondersweijde. Omdat de eerste schop pas in 2020 de grond in gaat, gaan de financiële lasten van het verbouwde sportcentrum pas in 2021 op de begroting drukken. Verder wordt de huur van het Maatschappelijk Plein aan de Ganzenmarkt opgezegd en wordt er ‘minder geld gereserveerd’ voor de ambtelijke organisatie. Concreet kan dat leiden tot het herschikken van taken en het afstoten van gebouwen. 

Ozb

Binnen het sociaal domein moet er ook gesneden worden in de kosten. Afgesproken is om de lokale armoedebestrijding buiten schot te laten. Maar de pijn van de kortingen zal voelbaar zijn bij zowel de gesubsidieerde instellingen als de burgers. Volgens Zinkweg en haar collega Rob Christenhusz is geprobeerd om te komen tot een evenwichtige aanpak. Een verhoging van de ozb is wat het college betreft bespreekbaar. Ook omdat de woonlasten in Oldenzaal nu nog vrij laag zijn in vergelijking met omliggende gemeenten. Als de raad instemt met de maatregelen die het college nu voorlegt, kan de jaarrekening vanaf 2021 met zwarte cijfers worden geschreven.