Gemeenten in Noordoost Twente beslissen woensdag over paasvuren

NOORDOOST TWENTE - De gemeenten Oldenzaal, Losser en Dinkelland beslissen uiterlijk woensdagavond of en welke paasvuren op Eerste Paasdag aangestoken mogen worden.

Volledig scherm
Een compleet verbod tot maatwerk per paasvuur, alles is nog mogelijk in Noordoost Twente. © Lars Smok

Zoals bekend is de situatie rond de paasvuren zorgelijk door de aanhoudende droogte in combinatie met de wind. Verschillende gemeenten hebben al besloten tot een algeheel verbod op paasvuren. „Zover willen wij nu nog zeker niet gaan”, zegt burgemeester John Joosten van Dinkelland. „We zijn in overleg met de brandweer. Daarbij moeten we goed afwegen wat de mogelijkheden zijn, van een compleet verbod tot maatwerk per paasvuur.” 

Maatwerk

De gemeente wil als het enigszins kan per paasvuur een beoordeling doen. In Dinkelland gaat het om zo’n dertig tot veertig vuren. „Dat betekent niet dat we samen met de brandweer alle locaties bezoeken, we gaan steeds het risico inschatten. Een klein paasvuur aan de rand van een bos kan gevaarlijker zijn dan een groot paasvuur middenin een weiland. En zo willen we alle paasvuren beoordelen.”

De gemeente Dinkelland heeft daarbij ook oog voor de oude traditie van het paasvuur. „Voor ons staat de veiligheid voorop”, zegt Joosten. „Maar natuurlijk beseffen wij dat het paasvuur een oude traditie is, en daar willen we rekening mee houden want anders hadden we wel voor een algeheel verbod gekozen, dat is veel gemakkelijker.”

Dezelfde aanpak 

De burgemeester van Dinkelland wil uiterlijk vanavond een besluit nemen. „Dat zijn we ook verplicht in de richting van de organisatoren die ook op duidelijkheid wachten.” Dat beaamt Amber Hes, woordvoerder van de gemeente Losser. Ook zij hoopt vandaag meer duidelijkheid te kunnen geven. „We willen natuurlijk zo snel mogelijk de organisatoren in kunnen lichten.”

Hes benadrukt dat welk besluit er ook genomen wordt, dit hoe dan ook niet vaststaat. „Alles hangt af van de weersomstandigheden, en die blijven we nauwlettend in de gaten houden.”

Ook de gemeente Oldenzaal heeft al met de brandweer paasvuren bezocht om een inschatting te kunnen maken van de risico'. Daar branden op Eerste Paasdag, als de seinen op groen worden gezet, 18 paasvuren. De gemeente Oldenzaal voert nauw overleg met de andere gemeenten in Noordoost-Twente over het al dan niet verbieden van de paasvuren. „We willen dezelfde aanpak hanteren. Daarmee voorkom je dat er in de ene gemeente wel een paasvuur mag branden en in de andere niet”, aldus burgemeester Patrick Welman.