Volledig scherm
Jacqueline Dijkhuis en Jos Hesselink van 't Masker tijdens de weggeefdag in Oldenzaal. © Engelbert Heideman

Graaien tussen de spullen van het Oldenzaalse Masker, het is immers voor niks

OLDENZAAL - Graaien was het, zaterdagochtend aan de Schelmaatstraat. Op het terrein van Shelter Storage hield het Oldenzaalse muziekgezelschap Amuse ‘t Masker een weggeefactie. En dat hebben de leden geweten.

Het begin van de actie was gepland om 10.00 uur, maar om 9.00 uur stonden de eerste mensen al voor het hek. „Dit overtreft al onze verwachtingen”, zei voorzitter Jos Hesselink. Jacqueline Dijkhuis was helemaal verbouwereerd. Wijzend naar een broek en een jasje, niet al te mooi: „Dit is alles wat er aan kleding nog over is.” Voor de goede orde: het was toen 10.35 uur en dus waren de poorten net een half uur geopend. „Ja, het klopt. Het is voor niks en dan komen de mensen wel. Nou ja, ik ben blij dat het goed terecht kom”, aldus Dijkhuis. 

Geen toekomst

't Masker houdt na 42 jaar op te bestaan. Geen toekomst meer omdat het ledenaantal maar terug bleef lopen. En dus was het zaterdag een dag met ook een traan? Nee dus. „Omdat”, vertelt Hesselink, „we ons hier goed op hebben kunnen voorbereiden. Het kon niet meer, iedereen heeft er vrede mee.” 't Masker had ervoor kunnen kiezen om de ‘inboedel‘ te verkopen. „Dan hadden we prijzen moeten verzinnen en blijf je toch weer met spullen zitten. Het bedrag hadden we dan aan een goed doel gegeven, want wij als club hebben er niets meer aan. Nou ja, dan leek ons dit een beter plan.” 

Decorstukken

Overigens werd er niet alleen kleding weggegeven. Ook decorstukken, pruiken, hoeden, meubelen die bij voorstellingen werden gebruikt; alles kon weg. Maar ook veel stoffen en mappen en boeken vol bladmuziek werd met liefde meegenomen. Koren, toneel- en carnavalsverenigingen profiteerden er dankbaar van. Hesselink: „En waar we toch mee blijven zitten, gaat naar de Beurs. Maar veel zal dat niet zijn.” Het was de bedoeling dat mensen zaterdag nog tot 13.00 uur terecht konden bij de hal van Shelter Storage, maar dat tijdstip werd bij lange na niet gehaald. De opruiming kende zijn weerga niet. 

Quote

Het is voor niks en dan komen de mensen wel. Nou ja, ik ben blij dat het goed terecht komt

Jacqueline Dijkhuis, 't Masker