Volledig scherm
© Robin Hilberink

Hemelgames zonder games? Meningen verschillen over festival

OLDENZAAL - Het is sinds 2015 vaste prik op het Hulsbeek met Hemelvaartsdag, toen het succesvolle evenement vanwege de groeimogelijkheden van het Everloo in Rossum naar Oldenzaal verhuisde. Sinds vorig jaar is het festival in handen van de broers Rik en Tom Leuveld en hun vriend Maarten Ensink uit Weerselo.

Waar bezoekers vorig jaar nog niet veel konden merken van die ‘overname’, is er dit jaar toch het één en ander veranderd. Zo is het festivalterrein anders ingedeeld en bovendien ook kleiner. Toegevoegd is dit jaar het podium ‘Après ski met mie’, vernoemd naar het andere festival van de organisatoren, in Saasveld. „Zo hopen we dezelfde bezoekers te kunnen blijven trekken”, legt Tom Leuveld uit.

Grootste verandering zit hem echter in de ‘games’, het spelencircuit met grote opblaasbare obstakels, waaraan het festival zijn naam ontleent. Die ontbraken voor het eerst. Een bewuste keuze van de organisatoren, die een terugloop merkten in het aantal teams dat meedeed. „Mensen kwamen vooral voor de muziek, en daar richten we ons nu dus ook volledig op.”

Waar zijn de games?

Toch zijn de meningen op het festivalterrein verdeeld over de afschaffing van de ‘games’. Jao Minkjan uit Hengelo vindt het jammer. „Vorige jaren deed ik ook altijd mee. Eerst de stormbaan en daarna het feest. Dat gaf toch wat extra’s aan het festival.” Een andere vriendengroep uit Ootmarsum maakt het niet veel uit. „Daar deden we nooit aan mee, dus we missen het niet.”

Zonder de spelen, is de naam Hemelgames misschien niet meer helemaal van toepassing. Maar een naamsverandering? „Da’s een lastige”, vindt Leuveld. „Deze naam is bekend. Bovendien willen we de games volgend jaar misschien wel op een andere manier laten terugkomen op het festival. Maar dan zonder opgave en zonder teams.”

Volledig scherm
© Robin Hilberink
Volledig scherm
© Robin Hilberink
Volledig scherm
© Robin Hilberink
Volledig scherm
© Robin Hilberink
Volledig scherm
© Robin Hilberink