De straling van 5G-netwerken is mogelijk schadelijk voor de gezondheid
Volledig scherm
De straling van 5G-netwerken is mogelijk schadelijk voor de gezondheid © Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Hoe hoog is de straling in Oldenzaal? Werkgroep 5G zoekt het uit

OLDENZAAL - Aan hoeveel straling worden inwoners van Oldenzaal nu eigenlijk blootgesteld? Om daar een antwoord op te krijgen gaat de werkgroep 5G Oldenzaal een week lang op diverse plekken in de stad metingen verrichten. 

De werkgroep is onlangs in het leven geroepen om de risico's van straling te onderzoeken nu telecomproviders binnen niet al te lange tijd een 5G-netwerk willen uitrollen. Bij de zogenaamde vijfde generatie mobiele telecommunicatie is een veel snellere data-overdracht mogelijk en zo kan de toenemende vraag naar mobiele data worden opgevangen. Critici stellen echter dat de straling van de kleine antennes, die nodig zijn voor het 5G-netwerk, slecht is voor mens en natuur. 

Inzicht krijgen in risico's 

In hoeverre dat ook zo is, is nog niet bekend. De Oldenzaalse werkgroep, bestaande uit Yvonne Meijer, Harry Snijders en Gert de Wolf, probeert daar meer inzicht in te krijgen. „Want als het onze leefomgeving nadelig beïnvloed en mogelijk grote  gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, willen we dit dan?", vraagt Meijer zich hardop af. De werkgroep gaat in april met de stralingsmeter op pad om eerst eens te inventariseren hoe hoog de straling nu eigenlijk is op op diverse plekken in de stad. Inwoners mogen zelf ook een locatie aandragen. Zij kunnen een mail sturen naar 5goldenzaal@gmail.com. 

Brandbrief 

Waar de werkgroep eerst de voor- en nadelen van 5G in beeld wil hebben, gaan sommige mensen  al een stap verder. De gemeente ontving deze maand een brandbrief van een inwoner uit het land. Daarin riep zij het college van B en W en de raad op om zich te verdiepen in de gevolgen van 5G en de uitrol ervan in Oldenzaal stopt.