De eikenprocessierups kent in Nederland weinig vrienden.
Volledig scherm
De eikenprocessierups kent in Nederland weinig vrienden. © GinoPress B.V.

Jeukrups in Oldenzaal nu bestreden met wegzuigen van nesten

OLDENZAAL - Wethouder Evelien Zinkweg geeft aan dat het opnieuw alle hens aan dek is. De schadelijke rupsen worden volgens haar op veel plaatsen ‘in processie’ rondom de bomen gesignaleerd. 

Zoals eerder gemeld, is de gemeente vorige maand begonnen met het inzetten van nematoden, kleine wormpjes die de natuurlijke vijand zijn van de jeukrups. In de zogeheten prioriteit 1 gebieden - dicht bij scholen, winkelcentra en gezondheidscentra - werden de bomen twee keer bespoten met deze wormpjes. Omdat de nematoden niet tegen daglicht kunnen, gebeurde dat alleen ’s avonds en ’s nachts.  

Fase 2

De bestrijding gaat nu de volgende fase in. Hierin worden de rupsen in de prioriteit 2 gebieden weggezogen: drukke fiets- en voetpaden, tuinen/woningen, in parken, aan doorgaande wegen en andere locaties in stedelijk gebied. Het wegzuigen van de jeukrupsen is minder kostbaar dan het inzetten van nematoden. Los van deze twee bestrijdingsmethodes probeert de gemeente volgens Zinkweg aan te pakken wat eenvoudig aangepakt kan worden. Zo worden bijvoorbeeld waar dat mogelijk is slechte eiken weggehaald. Ook worden maatregelen getroffen die moeten leiden tot meer biodiversiteit (bloemrijk gras en een grote variatie aan planten, bomen en struiken). 

Niet ontevreden

Zinkweg is niet ontevreden over de resultaten van de aanpak tot dusverre. De vraag is of alle nesten zullen zijn verwijderd met één keer zuigen en wat het effect van de preventieve bestrijding zal zijn.