Volledig scherm
Directeur Liesbeth van Hoorik bij haar kattenasiel © Robin Hilberink

Kattenasiel Oldenzaal gered door eenmalige bijdrage

OLDENZAAL - Met een raadsbreed gedragen motie heeft de gemeenteraad maandagavond het college van B en W opgedragen 35.000 euro te verstrekken aan het Dierenopvangcentrum Oldenzaal (DOCO). Het geld gebruikt DOCO voor de nieuwbouw van het kattenasiel.

De nieuwbouw van het asiel was een heet hangijzer in de politiek. Nadat een subsidieverzoek van DOCO vorig jaar werd afgewezen, sprong D66 op de bres. Omdat DOCO het benodigde bedrag van 235.000 euro voor nieuwbouw niet bij elkaar kon krijgen, diende D66 tijdens de raadsvergadering in februari een motie in om eenmalig 50.000 euro beschikbaar te stellen.

Niet voor nieuwbouw

Die motie werd ingetrokken nadat wethouder Evelien Zinkweg aangaf dat zo’n bijdrage niet bedoeld is voor nieuwbouw van een accommodatie. Na het politiek forum begin deze maand, waarin Liesbeth van Hoorik, voorzitter van DOCO, de noodzaak van nieuwbouw nog weer eens benadrukte, staken de fracties de koppen bij elkaar.

Dat resulteerde maandagavond in een raadsbrede motie, waarin het college werd opgedragen dit jaar de bijdrage eenmalig te verhogen met 35.000 euro. Hoewel het bedrag 15 mille minder is dan gewenst, is D66-fractievoorzitter Mari Ailo-Zaia blij met het resultaat. “Als we met z’n allen zeggen dat het dierenopvangcentrum een maatschappelijk belang dient, dan moet je te hulp schieten. Dat zag de coalitie ook in en is daardoor uiteindelijk overstag gegaan.”

Quote

Als we met z’n allen zeggen dat het dierenop­vang­cen­trum een maatschap­pe­lijk belang dient, dan moet je te hulp schieten

Fractievoorzitter Mari Ailo-Zaia

Uitzondering

Ailo-Zaia benadrukt wel dat het om een uitzondering gaat. “Het moet geen vrijbrief worden voor andere organisaties en instellingen, die nieuw willen bouwen. Daarom was dit ook een lastige kwestie.”

Het gebouw krijgt één bouwlaag, iets wat eerst niet mocht en later weer wel. Van Hoorik heeft een bureau ingeschakeld, dat het asiel met drie verblijven voor de opvang van maximaal 85 katten gaat ontwerpen. “Ik verwacht dat dit met het beschikbare geldbedrag moet lukken”, aldus Van Hoorik. Het DOCO zamelde zelf 175.000 euro in, daar komt dus nu 35.000 euro bij.