Volledig scherm
Pannenkoekenrestaurant Klein Afrika in Oldenzaal © Lars Smook

‘Klein Afrika in Oldenzaal houdt zich aan de afspraken’

OLDENZAAL - Horecauitbater Toon Tibben benadrukte donderdag bij de Raad van State dat hij zich houdt aan alle afspraken die hij met de gemeente Oldenzaal over zijn restaurant Klein Afrika en de dierenweide heeft gemaakt.

Buurman en ontwikkelaar Rob Olymulder denkt daar heel anders over, zo bleek tijdens een rechtszaak in Den Haag. “Tibben houdt zich helemaal niet aan de afspraken. Er zou een restaurant plus kinderboerderij komen, nu is het één grote dierentuin geworden met enorm veel geschreeuw.”

Tibben bouwde in 2016 zijn Klein Afrika en kreeg eind vorig jaar een bouw(omgevings)vergunning voor een paar schuilhutten en volières.

Fouten op bouwtekeningen

Quote

Ik heb een restaurant waar vooral ouders met kinderen komen. Die zijn vaak al vroeg weg

Horecauitbater Toon Tibben

De gemeentewoordvoerder van Oldenzaal erkende dat er wat fouten op de bouwtekeningen stonden en dat die vergunning na een rechtbankuitspraak is gerepareerd. Buurman Olymulder vindt dat de vergunning rammelt en dat er te veel bouwsels op de dierenweide komen. Ook zouden er, tegen de afspraken in, veel meer dan 250 bezoekers tegelijk aanwezig zijn.

En er zouden tot de vroege uurtjes feesten en partijen op Klein Afrika worden georganiseerd. Tibben ontkende dat in alle toonaarden. “Ik heb een restaurant waar vooral ouders met kinderen komen. Die zijn vaak al vroeg weg. Bovendien kun je bij mij alleen een feest boeken als er ook gegeten wordt. We organiseren geen aparte feesten en partijen.”

Controles

Ook de Oldenzaalse toezichthouder zei dat hij tijdens de vele controles nooit heeft geconstateerd dat Tibben zich niet aan de afspraken houdt. “We zijn vaak wezen controleren en dan waren de meeste bezoekers om negen uur al weg en was het restaurant al om elf uur dicht, terwijl Klein Afrika tot middernacht open mag zijn.”

Volgens de uitbater van Klein Afrika is het duidelijk waarom buurman Olymulder elke vergunning of wissewasje rond zijn bedrijf aangrijpt om bezwaar bij de gemeente te maken: “Olymulder had zelf het terrein willen kopen waar ik Klein Afrika heb. Verder wil hij een woonzorghotel op zijn perceel bouwen. Hij probeert over mijn rug de gemeente zover te krijgen dat hij toestemming voor zijn project krijgt.”

Uitspraak binnen enkele weken.