Volledig scherm
De spoedpost in Oldenzaal is gevestigd aan de Prins Bernhardstraat. © Carlo ter Ellen

Kogel door de kerk: spoedpost Oldenzaal vanaf januari dicht

OLDENZAAL -  De spoedpost in Oldenzaal gaat toch sluiten. Dat hebben de betrokken huisartsen donderdagavond besloten tijdens een bijeenkomst. 

Er hingen al langere tijd donkere wolken boven de spoedpost. Dat had met meerdere factoren te maken. Enerzijds de forse huurverhoging van 70 procent, die het MST vanaf volgend jaar door wil voeren. Daar komt bij dat de ondersteuning door verpleegkundigen van het MST per 1 januari wegvalt en er een tekort is aan huisartsen en triagisten. 

Bewogen vergadering

Donderdagavond hebben de huisartsen in een bewogen vergadering over het voorstel gestemd om de spoedpost per 6 januari 2020 op te doeken. Bijna twee derde van de huisartsen is voor sluiting. De rest is tegen of onthield zich van stemming. Het is niet bekend in welke gemeenten zich vooral de voor- en tegenstanders bevinden. „Het zou oneerlijk zijn om dat te zeggen, omdat je dan de verantwoordelijkheid voor het genomen besluit bij die ene groep huisartsen neerlegt”, aldus Luc de Vries, medisch directeur SHT. 

Jacqueline Noltes, directeur Spoedzorg Huisartsen Twente, zegt dat de huisartsen het besluit betreuren, maar dat sluiting de enige manier is om de spoedzorg in de toekomst te kunnen blijven waarborgen. „Daarbij benadruk ik nogmaals dat de spoedzorg in de avond, nacht en weekenden niet in gevaar komt. De ambulance blijft gewoon rijden.” 

Halsstarrige opstelling

Namens het Patiëntencollectief Noordoost Twente waarvan zo'n 16.000 patiënten van huisartsen uit Noordoost Twente deel uitmaken, reageert Wim Gaalman  teleurgesteld op het besluit. „Ik respecteer het besluit van de huisartsen, maar vind wel dat de directie van de spoedpost zich zeer halsstarrig heeft opgesteld. Jammer, want met enkele maanden uitstel hadden we misschien een oplossing kunnen vinden voor de spoedpost Oldenzaal.”

Ook CDA-Statenlid Bouwien Rutten reageert teleurgesteld. „We hadden nog een sprankje hoop dat de huisartsen tot uitstel te bewegen waren, maar dat is dus helaas niet gebeurd.” De politiek in Noordoost-Twente wil nu de vinger aan de pols houden waar het gaat om de belangen van de inwoners van dat gebied en de spoedposten.

Poll

Bij medische spoed naar Duitsland? Waarom niet!

Bij medische spoed naar Duitsland? Waarom niet!

  • Goede zaak, want Nordhorn is veel dichter bij dan Hengelo (34%)
  • Zo ver is Hengelo ook weer niet en de taal kan toch een probleem zijn (22%)
  • Mij maakt het niet uit, als ik maar snel en goed geholpen word (44%)
632 stemmen
  1. De Oldenzaalse binnenstad heeft wat van zijn oude glans verloren
    PREMIUM

    De Oldenzaal­se binnenstad heeft wat van zijn oude glans verloren

    Mijn wieg mag dan niet in de schaduw van de Plechelmusbasiliek hebben gestaan of in een van de kroegen rondom de Groote Markt, deze oale grieze heeft wel degelijk een zwak voor Oldenzaal. Ik mocht er de middelbare school bezoeken, ging er met veel plezier uit in ’t Siepelke en Club 27 en leerde er in 1980 mijn vrouw nog veel beter kennen dan daarvoor al het geval was. Juist daarom gaan de problemen van de Oldenzaalse binnenstad mij zo aan het hart.