Volledig scherm
Gonnie Heupers bij het -niet aangesloten- kacheltje dat ze kreeg van de eigenaren van De Eik om toch een aangename temperatuur in haar appartement te krijgen. © Carlo ter Ellen DTCT

Koude kerst door defecte warmtepomp in ouderencomplex in Oldenzaal

OLDENZAAL - Geen eenzame maar wel een frisse - om niet te zeggen koude - kerst voor de bewoners van een appartementencomplex aan de Akkerkers. Een niet goed werkende warmtepomp maakt dat zij vurig hopen dat het kwik de komende dagen niet tot onder het vriespunt daalt.

Anderhalf jaar woont Gonnie Heupers (73) nu in De Eik. Een appartementencomplex aan de Akkerkers, dat na het vertrek van stichting De Eik werd getransformeerd tot een kleinschalig woon(zorg)complex voor ouderen. Heupers woont er met veel plezier: „Ik woon hier prachtig! De verzorging is super. Nee, ik hoef hier echt niet weg.”

Woongenot bedorven

Het woongenot dat er wel degelijk is, wordt echter steeds meer bedorven door telkens terugkerende problemen met de warmtepomp. „Die luchtwarmtepomp staat op het dak. Elke keer als het vriest of flink waait, gaat-ie uit. We kunnen het binnen horen als-ie weer eens afslaat. Sinds eind november is de pomp 21 keer uitgevallen. Vaak duurt het dan twee of drie dagen totdat hij het weer doet. Afgelopen zondag was het om één uur ’s middags raak. De volgende morgen was-ie om negen uur provisorisch gemaakt. Zondagmiddag hebben we een elektrisch kacheltje gekregen, waarmee ik alleen de douche kan verwarmen.”

De Heizlüfter (2000 Watt) zit ongebruikt in de verpakking, terwijl de thermostaat een temperatuur van iets meer dan 15 graden aangeeft.

Eerste kerstdag

Quote

Helaas weigert mevrouw Heupers de kachel aan te doen

Joost Brookhuis

Eerste kerstdag bracht Heupers bij haar dochter door, maar tweede kerstdag was ze wel thuis. Met andere bewoners vierde ze kerst in de gezamenlijke huiskamer. Totdat de elektriciteit uitviel, was het daar aangenaam en gezellig. „We hebben gelachen om al die gekke dingetjes”, bekent de Oldenzaalse. „Voor oud en nieuw hopen we op zacht weer. We blijven allemaal hier, niemand gaat weg.”

Heupers: „Ik hoef echt geen ‘bejaardenwarmte’ van 24 of 25 graden Celsius. Maar wel een temperatuur van minimaal 20 graden.” Volgens eigen zeggen heeft ze lang gewacht om aan de bel te trekken. „Niemand doet wat. Het zal toch wel niet helpen, denken ze. Maar ik heb de eigenaren vorige week een aangetekende brief gestuurd. In het contract staat dat ze warmte moeten leveren.”

Storing

Joost Brookhuis uit Albergen, samen met dorpsgenoot Michel ten Velde eigenaar van het complex, erkent de storingen van de warmtepomp.

Tegelijkertijd benadrukt hij dat de klachten van de huurders altijd serieus zijn opgepakt: „Het probleem zit hem in de installatie. Bij koude vliegt de pomp eruit en dat gebeurde inderdaad vrij veel. De software is al veranderd en daarna was er sprake van een drukprobleem. De oorspronkelijke installateur kon het probleem niet oplossen en reageerde ook niet adequaat. Nu zit er een andere installateur op.”   

Handmatig veranderd

De ondernemer heeft goede hoop dat de klachten nu wel zijn verholpen: „Gisteren hebben we de instellingen handmatig veranderd. Het ziet ernaar uit dat het euvel nu is verholpen. Eerder hebben we ook al - voor de tweede keer - een lading elektrische kachels afgeleverd in De Eik.” De eerste lading is volgens hem op onverklaarbare wijze verdwenen. „Helaas weigert mevrouw Heupers de kachel aan te doen.” De mede-eigenaar voegt eraan toe dat niet alle bewoners van De Eik achter de actie van Gonnie Heupers staan.

Brookhuis: „Wij zitten hier ook niet op te wachten. Nadat we dit complex hadden neergezet, liep de verhuur van de appartementen via de Stichting Zelfstandig Ondersteunend Wonen Oldenzaal. Vanaf het moment dat de ZOWO er plotseling mee stopte, loopt het via ons en nu hebben we allemaal losse huurcontracten.” 

  1. Slimme oplichters drankenhandel Oldenzaal krijgen anderhalf jaar cel

    Slimme oplichters drankenhan­del Oldenzaal krijgen anderhalf jaar cel

    OLDENZAAL/ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft Benjo K.(44) uit het Drentse Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen in Brabant veroordeeld tot anderhalf jaar cel. De twee zijn volgens de rechtbank schuldig aan het op uiterste slimme wijze oplichten van een bekende drankenhandel uit Oldenzaal. Ze moeten het Oldenzaalse bedrijf zo’n 175.000 euro terugbetalen terwijl er ook een ontnemingsvordering van 250.000 toegewezen is.