Volledig scherm
© ANP

Lachgas deze carnaval in Oldenzaal: gebruiken mag, verkopen niet

OLDENZAAL - De politie in Oldenzaal gaat deze carnaval alleen optreden tegen de verkoop van lachgas. Het gebruik van het roesmiddel in kleine hoeveelheden zal worden gedoogd, aangezien er geen wettelijke middelen liggen om op te treden tegen het gebruik.

Dat zegt teamchef Emil Baveld van de politie Noord-Oost Twente. Vorig jaar werden lachgas-verkopers die afkwamen op de drukte in Oldenzaal nog resoluut weggestuurd door de politie in Oldenzaal. Dat zal dit jaar hetzelfde zijn, zegt Baveld. “We kunnen op basis van de wet milieubeheer boven een bepaalde hoeveelheid (bij verkoop vanuit lachgastanks) optreden: dan is er sprake van een strafbaar feit. Het gebruik ervan op zichzelf is niet verboden.”

Compleet verbod?

Onlangs werd bekend dat Enschede een compleet lachgasverbod invoert voor de hele binnenstad. De grootste stad van Twente heeft het gebruik van het roesmiddel opgenomen in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Zo’n situatie is in Oldenzaal niet aan de orde. “Wel kunnen organisaties het opnemen in hun huisregels, dus binnen de muren van veel kroegen en tenten mag het ook niet”, weet Baveld.

Veel kroegen in Oldenzaal weiger deze carnaval in ieder geval jongeren onder de achttien jaar.