Volledig scherm
© Frans Nikkels

Leerlingen geven historie van Oldenzaal weer in beats en lichtprojecties

OLDENZAAL - Als de beats pauze houden en het verhaal over de wenteltrap in de Plechelmustoren gaat, speelt stadsbeiaardier Hylke Bannink de grote Ome Willem-hit ‘Deze vuist op deze vuist’. 

Het is eens wat anders in de St. Plechelmus. In plaats van plechtige Gregoriaanse gezangen galmen deze woensdagmiddag stevige beats door de toren van de basiliek. Vergezeld van indrukwekkende, kleurrijke lichtprojecties op de binnenmuren, ter begeleiding van het historische verhaal van Oldenzaal dat scholieren vertellen. Het feestje mondt uit in een heuse battle tussen stadsbeiaardier Hylke Banning en de  beats van de leerlingen. Carillon versus computerdreunen, nog nooit vertoond. Lekker buiten de lijntjes kleuren om kinderen kennis te laten maken met het erfgoed van de stad.

Digitale beats

De toren van de basiliek is het decor voor de korte voorstelling ‘Het carillon verbindt’, uitgevoerd door leerlingen van groep 8 van basisschool De Esch, begeleid door kunstenmakers in licht- en geluid. Zij hebben de scholieren vanochtend in enkele workshops de kneepjes van het vak bijgebracht. In het Palthehuis smeedden leerlngen digitale beats aaneen. Daarnaast maakten ze met video-mapping een indrukwekkende lichtshow voor op de torenmuren. 

Deze dag is de historie van Oldenzaal hun inspiratiebron. De Esch heeft de primeur. Het programma en de voorstelling zijn onderdeel van een nieuw educatief lesprogramma voor het basisonderwijs in de boeskoolstad: de leerlijn ‘Erfgoed verbindt Oldenzaal’.  Het oude met nieuwe technieken verbinden met werkvormen die aansluiten bij de leefwereld van de basisscholieren, daar gaat het om. 

Spectaculair

Leerlingen en ouders genieten van de voorstelling met spectaculaire lichtbeelden, een helder voorgelezen verhaal en bijzondere muzikale omlijsting. De beiaardier laat zich verrassen en is na afloop laaiend enthousiast. Dit smaakt naar meer. De leerlingen vinden het vooral leuk en grappig. Via een smalle wenteltrap naar het ‘torentheatertje’ voor een zelfgemaakte voorstelling. Best spannend.