Lezersbrief: ‘Vliegveld Twenthe is geen bodemloze afvalput’
OLDENZAAL - Een krant is niet bedoeld om alleen maar te zenden, ook de reacties van onze lezers vinden wij erg waardevol. Daarom zetten wekelijks lezersbrieven centraal, zoals deze brief van Theo Korstanje uit Oldenzaal. Hij pleit voor een andere, meer iconische invulling van Vliegveld Twenthe.
‘Het lijkt op een landing zonder instrumenten in dikke mist. En dan kom je hard neer’ was al in 2009 de in Tubantia opgetekende waarschuwing van twee hoogleraren economie en infrastructuur. Veel ingewijde voorstanders van een centraal in het stedelijke gebied van Twente wel passende invulling voegden er de nodige waarschuwingen voor een bodemloze afvalput aan toe. Maar de in Enschede door wethouder Eric Helder en Han ten Broeke te pas en vooral onpas gepredikte tunnelvisie voor vliegen bleek niet te stoppen.
In zijn column Laten we opperen om luchthaven Twente weer te openen! van 9 november jl. steekt Theo Hakkert met die ontwikkeling vernuftig maar - naar mijn mening - te voorzichtig de draak. Ook recente artikelen in Tubantia met de koppen Verruiming bestemmingsplan om luchthavengebied uit de rode cijfers te halen, Toestaan productiebedrijven moet Technologybase een zetje geven en Twente Airport kan en wil niet betalen voor draaiplatvorm tekenen de beroerde situatie.
Waarom ordinaire invulling die vooral tot waardeverlies van de ruimte leidt? Hoe haal je het in je hoofd op die unieke plek te midden van alle stedelijke topvoorzieningen? Hoezo parkeren van afgedankte vliegtuigen waarvoor Duitsland zelf geen ruimte biedt. Nog meer verrommeling door vlooienmarkten, evenementen en hier niet passende activiteiten? Heeft Enschede daarvoor de toppers van Nederlands bedrijfsleven in een commissie van wijzen opgetrommeld en betaald? Heeft de weer snel bedankte kwaliteitscommissie daarvoor de term iconisch mogen lanceren?
Twente verdient op die zeldzame plek geen bodemloze afvalput maar iets heel bijzonders. Een echt iconisch geheel waar Twentenaren enthousiast van worden. Stop die voort etterende en ons belastinggeld verslindende tunnelvisie voor vliegen en bouw ondanks de slechte start in het hart van stedelijk Twente zoveel alsnog mogelijk is aan een buitengewone en waardevolle combinatie van natuur (Twentepark) en economie (uitvindersdorp Brainbase). Goed voor een gezond woon- en leefklimaat, broodnodige binding van hoogopgeleiden, een vernieuwend bedrijfsleven en wereldwijde aandacht voor Twente. Deze eerder door mij vanaf 2005 uitvoeriger beschreven en in betrokken bestuursorganen herhaaldelijk toegelichte visie kan daarbij nog steeds van dienst zijn.
Stuur jouw lezersbrief in
Wil jij ook reageren op een artikel van Tubantia? Dat kan via dit mailadres. Belangrijk: vermeld je naam én woonplaats onderaan de lezersbrief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
van hier
Overdinkel, het enige dorp in Nederland met een Invalsweg: ‘Duitsers horen hier bij het leven’
Niet de echte grens, maar de grens tussen katholieken en protestanten bepaalde lange tijd het leven in het grensdorp Overdinkel. „De andere kant van de straat was soms verder weg dan Duitsland.” -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Marleen (29) uit Hengelo traint ook tijdens haar chemo door: ‘Zo kan ik de behandelingen beter aan’
HENGELO - Op Wereldkankerdag, zaterdag 4 februari, wordt actie gevoerd voor een ‘beweegschuur’ bij de Nije Hoeve, een inloophuis voor iedereen die kanker heeft (gehad). Bewegen bij kanker heeft vele voordelen, stelt de wetenschap. Marleen Lentink, borstkankerpatiënt, ervaart het zelf: „Door het trainen bij mijn oncologiefysiotherapeut kan ik de behandelingen beter aan.”
-
9 tips
Hoe doe je dat? Gezond eten als je bijna geen geld te besteden hebt: ‘Wees niet te streng voor jezelf’
ENSCHEDE - Gezonder eten lukt vaak pas als andere problemen zijn opgelost. Zolang alle energie opgaat aan het aan elkaar knopen van de eindjes, is er geen ruimte om te speuren naar betaalbare gezonde maaltijden. Marieke Bunnik van de GGD Twente pleit voor minder oordelen en meer oog voor de mens. En aandacht voor het echte probleem. -
-
-
Onvermijdelijk aan ‘onvermijdelijk’ is dat het altijd te laat klinkt (alleen had FC Twente het rond Schreuder iets eerder door dan Ajax)
‘Onvermijdelijk’. Zodra dit woord valt, weet je dat ergens een voetbaltrainer is ontslagen. Als Mark Rutte ooit weg gaat of moet, zal het ‘onvermijdelijk’ ook klinken, met een zucht, maar vooralsnog is het gebruik voorbehouden aan de voetballerij. -
levensloop
Job (24) uit Oldenzaal heeft zijn leven ingericht rond techniek, met carnaval als toegepaste wetenschap
Jongetjes en techniek. Vaak is dat een gelukkiger huwelijk dan tussen mensen, in ieder geval qua loyaliteit, oneindigheid en hartstocht.