Mike sluit salon in De Lutte en wordt ‘garagekapper’

videoDE LUTTE - Hij heeft er lang over nagedacht, maar het kan niet anders. Mike Oude Hampsink sluit volgende maand zijn kapsalon en opent begin januari een knipstudio aan huis. „Hier kan het niet meer uit.”

Eén jaar oud was hij nog maar, toen zijn vader een kapsalon begon in Oldenzaal. Ook zijn zoon bleek geknipt voor het vak en zeventien jaar lang beoefende hij het vak in de wijk Berghuizen. Mike Oude Hampsink (47) wil nog heel lang en veel klanten knippen, wassen, scheren en trimmen, maar gooit het roer om.  „Elf jaar geleden zijn we met de zaak verhuisd naar De Lutte. Ik was daar de derde kapper, nu zijn het er al elf. Op een bevolking van ongeveer 3600 mensen. Gelukkig heb ik ook nog altijd veel trouwe klanten uit, anders had het niet uit gekund”, zegt de Luttenaar.

Op de gevel van Mike’s Haarmode aan de Dorpsstraat hangt nog zijn motto als graaf van carnavalsvereniging De Bosdûvelkes, hoewel de steek is doorgegeven. Oude Hampsink is inmiddels een bekende figuur in zijn ‘nieuwe’ woonplaats en maakt deel uit van veel verenigingen en verbanden.

Garagekapper

Volledig scherm
Kapper Mike Oude Hampsink : „Het wordt straks vast weer leuk.” © Robin Hilberink

Uitgerekend in zijn jaar als hoogheid moest hij als ondernemer een zware beslissing nemen: voortaan niet meer als ondernemer met één werkneemster een zaak vanuit een winkelpand van 90 vierkante meter drijven, maar als eenpitter doorgaan op 20 vierkante meter in zijn verbouwde garage aan de Stellingmolen 29.

Het zijn twee pijnlijke feiten in één zin. „Ja, ik ben straks ook een garagekapper, hoewel ik dat een vervelend woord vind. Ik hou het voorlopig op thuissalon. Maar dat gaat wel wennen, het wordt straks vast weer leuk.”

Ontslag

Meer moeite heeft het hem gekost om zijn collegakapster Monique te moeten ontslaan. „Dat is veel erger. We hebben altijd heel fijn samengewerkt, maar het kan niet anders. We werken nu al twee maanden per jaar om alleen dit pand te kunnen betalen. Eerst wordt de huur betaald, dan Monique en daarna mijn salaris. Dat laatste stukje liep de laatste jaren steeds verder terug.” 

En zo volgt Oude Hampsink veel van zijn collega’s, die een deel van hun woning hebben laten ombouwen tot een kapstudio aan huis. „De topkapsalons blijven echt wel in het straatbeeld, maar de modale salon overleeft het niet met de huidige huisvestingskosten en concurrentie.”

Dat wordt bevestigd door de kappersvakorganisatie  Anko. „Per dag komen er in Nederland netto drie kapsalons bij”, zegt woordvoerder Harrie Jager. „Er werken in de branche ruim 46.000 mensen en er zijn nog  zo’n 5500 traditionele kapsalons. Zo’n 20.000 kappers werken rondom huis of ambulant en dat getal blijft stijgen.”

Die ontwikkeling baart zorgen. Jager: „Onze branche verdwijnt uit het straatbeeld, met name in de kleine dorpen. Het zorgt ook nog eens voor een afname van stageplekken. Sommige gemeenten, zoals Hardenberg, doen daar in de vergunningensfeer al iets tegen.”

Volledig scherm
Mike Oude Hampsink knipt klant Jorick: „Jongeren zijn goede klanten.” © Robin Hilberink
Quote

Ja, ik ben straks ook een garagekap­per, hoewel ik dat een vervelend woord vind.”

Mike Oude Hampsink, Mike’s Haarmode