Volledig scherm
PREMIUM
Het gemeentehuis in Oldenzaal © Carlo ter Ellen DTCT

Oldenzaal schrijft rode cijfers: negatief saldo van half miljoen

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal heeft 2018 afgesloten met een negatief saldo van 550.000 euro. Dat blijkt uit de jaarrekening, die het college van B en W heeft gepresenteerd.

Waar de gemeente lange tijd de wind in de wieken had, is het tij nu gekeerd. De laatste bestuursrapportage ging nog uit van een positief resultaat, maar door een aantal tegenvallers heeft de gemeente na afloop van het boekjaar rode cijfers moeten schrijven. Een deel van die tegenvallers is te wijten aan hogere personeelskosten. Door onder meer de wisseling van het college van B en W was de gemeente extra geld kwijt aan wachtgeld voor de vertrekkende wethouders. 

Parkeerinkomsten

Ook rekende de gemeente zich bij het opstellen van de begroting onterecht rijk met parkeerinkomsten. Het financiële nadeel bedroeg 98.000 euro. Oorzaak van dit tekort is de invoering van het belparkeren, waarbij mensen alleen voor de exacte parkeertijd betalen. Daardoor betalen zij vaak minder dan wanneer zij vooraf zouden betalen.    

Maar er waren ook (kleine) meevallers. Zo waren de ozb-inkomsten hoger dan begroot en dat leverde de gemeente een voordeel op van 126.000 euro. Ook heeft de gemeente meer openbaar groen verkocht dan verwacht en zijn er minder aanvragen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen gedaan dan ingecalculeerd. 

Quote

Onze grootste zorg is nu de toename van de kosten in het sociaal domein

Wethouder Evelien Zinkweg
  1. De Oldenzaalse binnenstad heeft wat van zijn oude glans verloren
    PREMIUM

    De Oldenzaal­se binnenstad heeft wat van zijn oude glans verloren

    Mijn wieg mag dan niet in de schaduw van de Plechelmusbasiliek hebben gestaan of in een van de kroegen rondom de Groote Markt, deze oale grieze heeft wel degelijk een zwak voor Oldenzaal. Ik mocht er de middelbare school bezoeken, ging er met veel plezier uit in ’t Siepelke en Club 27 en leerde er in 1980 mijn vrouw nog veel beter kennen dan daarvoor al het geval was. Juist daarom gaan de problemen van de Oldenzaalse binnenstad mij zo aan het hart.