Volledig scherm
Hilvarenbeek; Jan Naaijkens; begrafenis; Vrijthof ; stoet; kinderen; kleinkinderen; achterkleinkinderen;familie; artistiek; © Beeld Werkt

Oldenzaal wil strakkere criteria voor begrafenis van gemeentewege

OLDENZAAL - Meer dan tot nu toe het geval is, wil de gemeente Oldenzaal bij begrafenissen of crematie ‘van gemeentewege’ onderzoeken of de kosten hiervan verhaald kunnen worden uit de nalatenschap van de overledene of bij nabestaanden.

Vorig jaar moest de gemeente twee keer in de buidel tasten voor een begrafenis (of crematie) van gemeentewege. In een geval ging het om de repatriëring van een 11-jarige jongen uit Eritrea die verdronken was op Het Hulsbeek. Als er geen geld beschikbaar is voor een begrafenis of crematie en er ook geen nabestaanden in beeld zijn die de kosten op zich kunnen nemen, komen de kosten voor rekening van de gemeente. Naar aanleiding van deze twee uitvaarten heeft de gemeente een en ander op de rij gezet.

Sober beleid

Als de nabestaanden geen opdracht kunnen of willen geven tot de lijkbezorging maar ook als er geen nabestaanden in beeld zijn, is de burgemeester op wiens grondgebied de overledene zich bevindt hiervoor verantwoordelijk. Bij een uitvaart van gemeentewege kiest Oldenzaal voor een ‘sober beleid zonder aanziens des persoons, geloofsovertuiging, man, vrouw arm of rijk’. Binnen zes dagen wordt iemand begraven in een algemeen graf dan wel gecremeerd. In het geval er sprake is van extra wensen van de nabestaanden probeert de gemeente voor zover mogelijk maatwerk te verrichten.

Onderzoek

Het college concludeert dat het bestaande beleid op dit punt toereikend is om de uitvaarten correct uit te voeren. Wel zou het gemeentelijk team Inkomen gevraagd kunnen worden om in voorkomende gevallen een stevig onderzoek uit te voeren naar de verhaalsmogelijkheden op nabestaanden.

  1. Ex verongelukte Chiara (22) aanvaardt boete na snelwegdrama bij Bad Bentheim
    PREMIUM

    Ex verongeluk­te Chiara (22) aanvaardt boete na snelwegdra­ma bij Bad Bentheim

    NUNSPEET/ BAD BENTHEIM - Boubkar A. uit Nunspeet heeft ingestemd met een schikking van het Duitse Openbaar Ministerie voor het betalen van een boete van 4800 euro voor het rijden zonder rijbewijs en rijden onder invloed van alcohol en drugs in de nacht van 13 op 14 april. Boubkar A. was die nacht betrokken bij het snelwegdrama op de A31 bij Bad Bentheim, waarbij de 22-jarige Chiara van Zeijderveld uit Ermelo om het leven kwam.