Volledig scherm
Foto ter illustratie. © RGBStock

Oldenzaals echtpaar mag houtkachel ‘gewoon’ laten branden, ondanks klagende buren

ALMELO/OLDENZAAL - Het Oldenzaalse echtpaar Frijling mag zijn woning aan de Kamille blijven verwarmen met een houtkachel. De rechter wees het verzoek van buren tot een stookverbod af.

Tijdens de rechtszitting, twee weken geleden in Almelo, liet rechter Ger Vermeulen al weten dat je in een klein land wat van elkaar moet kunnen verdragen. Daar hoort ook de rook van een dagelijks brandende houtkachel bij, zo luidt nu zijn oordeel. De claim van buren, dat de rook gezondheidsklachten als astma veroorzaakt, achtte de rechter onvoldoende bewezen.

Rookoverlast

Frijling verwarmt al bijna 25 jaar zijn woning met een houtkachel. Zonder problemen, zegt hij. Sinds het echtpaar Roeleveld drie jaar geleden uit Brabant in de straat zijn komen wonen, zijn er bij de gemeente Oldenzaal echter meerdere klachten over rookoverlast ingediend. De familie Kuipers, die al twaalf jaar aan de Kamille woont, zegt al langer gezondheidsklachten te hebben. Nadat de nieuwe buren gingen klagen, is Kuipers zich er bewust van geworden dat de klachten te herleiden zijn tot rook uit de kachel van Frijling. De longarts zou die mening onderschrijven.

De gemeente Oldenzaal heeft na die klachten afspraken met Frijling gemaakt om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zoals alleen stoken van 08.00 tot 22.00 uur en alleen als de weersomstandigheden voor de buren gunstig zijn. Daar zou het echtpaar zich ook aan houden. Meer zegt de gemeente niet te kunnen doen, waarop Roeleveld en Kuipers naar de rechter stapten.

Houtblokken

Die heeft nu bepaald dat hij, in ieder geval op dit moment, ook niet veel voor ze kan doen. Hij stelt vast dat er wel sprake is van hinder, maar daar hadden allebei de buren rekening mee moeten houden toen ze aan de Kamille gingen wonen. Alleen al doordat het huis van Frijling omringd is met houtblokken, hadden ze kunnen weten dat daar flink werd gestookt. Of er sprake is van zogenoemde ‘onrechtmatige hinder’ is volgens de rechter niet hard te maken, omdat er ter plekke nooit metingen zijn gedaan.

Rechter Vermeulen stelt wel vast dat de maatschappelijke discussie over rookhinder steeds breder wordt gevoerd. En ook dat de grens van wat wordt gezien als ‘acceptabel’ alsmaar terugloopt. Maar vaste normen zijn er nog niet. Wel in de maak. Als ze er zijn, maken Roeleveld/Kuipers volgens de rechter misschien een nieuwe kans. Vermeulen vraagt Frijling nog wel een keer nadrukkelijk er bij het stoken nog beter op te letten dat de hinder zoveel mogelijk wordt beperkt.

  1. Ex verongelukte Chiara (22) aanvaardt boete na snelwegdrama bij Bad Bentheim
    PREMIUM

    Ex verongeluk­te Chiara (22) aanvaardt boete na snelwegdra­ma bij Bad Bentheim

    NUNSPEET/ BAD BENTHEIM - Boubkar A. uit Nunspeet heeft ingestemd met een schikking van het Duitse Openbaar Ministerie voor het betalen van een boete van 4800 euro voor het rijden zonder rijbewijs en rijden onder invloed van alcohol en drugs in de nacht van 13 op 14 april. Boubkar A. was die nacht betrokken bij het snelwegdrama op de A31 bij Bad Bentheim, waarbij de 22-jarige Chiara van Zeijderveld uit Ermelo om het leven kwam.