Volledig scherm
© Politie

Oldenzaalse oplichter met mondkapjes is zijn geld weer kwijt

OLDENZAAL/ZWOLLE - De 51-jarige Oldenzaler die verdacht wordt van oplichting met de verkoop van mondkapjes blijft langer in de cel. Ook zijn Amersfoortse handlanger (61) blijft vast zitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Zwolle donderdag bepaald.

De twee werden maandag 6 april opgepakt. Ze hadden een grote partij van 11 miljoen mondkapjes, die beschermen tegen het coronavirus, te koop aangeboden. Twee klanten deden een aanbetaling van 900.000 euro. Maar de twee  leverden nooit. Vermoedelijk hadden ze ook geen beschermingsmiddelen. 

Geld weggesluisd

De klanten maakten het geld over op een bedrijfsrekening van de Oldenzaler. Die sluisde een deel van het geld weg naar andere Nederlandse en buitenlandse rekeningen. De verdachten namen echter ook een deel contant op. Justitie maakte donderdagmiddag bekend dat een groot deel van die negen ton terecht is. Hoeveel wordt niet gezegd, maar de twee gedupeerden kunnen voor een aanzienlijk deel schadeloos worden gesteld. De twee klanten hadden de kapjes gekocht voor een buitenlandse overheidsinstelling.  Justitie maakt niet bekend welke.

Het openbaar Ministerie gaat er van uit dat de Oldenzaler en de Amersfoorter de hoofdverdachten zijn. Het wordt in dit stadium van het onderzoek echter niet uitgesloten dat er meer mensen bij de oplichting betrokken zijn. Het onderzoek loopt nog

Bank sloeg alarm

Het strafrechtelijk onderzoek door de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket, begon nadat beide buitenlandse kopers aangifte van oplichting hadden gedaan. Ook een bank meldde het vermoeden van coronafraude bij de FIOD.  De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van de corona-crisis. Ze roepen op vermoedens van corona-oplichting te melden op fiod.fraudemelden@belastingdienst.nl onder vermelding van corona. Het wordt dan met voorrang opgepakt.