Volledig scherm
Roelie Rotgerink, vrouw in diepste fase van dementie, vorige week gefotografeerd voor een reportage in Tubantia. Deze week overleed ze. © Carlo ter Ellen DTCT

Oldenzaalse Roelie (77) na elf jaar in verpleeghuis overleden

ENSCHEDE - In verpleeghuis Bruggerbosch is in de nacht van maandag op dinsdag Roelie Rotgerink (77) uit Oldenzaal overleden. De vrouw, die leed aan dementie, woonde er al elf jaar. De laatste vier jaar kon ze niets meer zelfstandig.

In een serie verhalen over de verschillende fasen van dementie in deze krant liet haar familie zien wat de ziekte op het laatst voor gevolgen kan hebben. Roelie Rotgerink was met liefde omgeven, maar verkeerde in een situatie die ze zelf zeker niet zou hebben gewild.

Gevorderde dementie

De organisatie Liberein, waaronder Bruggerbosch valt, zette uiteen dat euthanasie bij gevorderde dementie zo goed als onmogelijk is en ook op gespannen voet staat met het doel van een verpleeghuis, namelijk om mensen te verzorgen.

Roelie Rotgerink kreeg bij ziekte geen antibiotica meer, in de hoop dat ze zou overlijden. Maar tot nog toe kon ze nog steeds op eigen kracht een longontsteking de baas worden. Liberein lichtte toe dat het een gepaste vorm van zorg kan zijn als de arts zijn handen op de rug houdt, maar wel lijden voorkomt.

Ziek

Zaterdagavond werd Roelie ziek. Om 22.00 uur begon met het toedienen van morfine de palliatieve sedatie, die maximaal vijf dagen zou kunnen duren. De familie heeft rond haar bed gezeten, verhalen opgehaald en haar zo goed mogelijk gesteund. Ze kon daarbij gebruik maken van een logeerkamer in Bruggerbosch. Een sensor hield de ademhaling van Roelie in de gaten. Om 01.30 uur kwam het bericht dat de ademhaling was gestopt. "Ze is heel rustig ingeslapen", zegt dochter Saskia Rotgerink.

De familie heeft 'ontzettend veel reacties' gehad op het artikel over het leven van Roelie met dementie. "Het is ook een eyeopener geweest dat de ziekte meer doet dan alleen maar vergeten", zegt Saskia. "Het gaat nog veel verder. We zijn verdrietig maar vooral opgelucht. We kunnen nu terug naar hoe ze was vóór de ziekte, de dementie kan naar de achtergrond. Zo wordt ze weer de Roelie die ze was.”