Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Ombudsman kritisch over procedure zendmast in Oldenzaal

OLDENZAAL - In de procedure voor de plaatsing van een nieuwe zendmast aan de Schipleidelaan heeft Oldenzaal steekjes laten vallen. De omwonenden hadden beter geïnformeerd kunnen worden en in de samenwerking met KPN had de gemeente een actievere regierol moeten oppakken.

Tot die conclusie komt de Overijsselse Ombudsman na afgelopen zomer gesprekken te hebben gevoerd met alle betrokkenen. De plaatsing van de nieuwe zendmast naast het Shell-tankstation (op het terrein van vv Oldenzaal) stuitte op grote weerstand bij omwonenden. Zij voelen zich misleid door de gemeente, vooral als het gaat om de locatie van de mast en de hoogte (40 meter).

Aanbevelingen

Concreet komt de Ombudsman met twee aanbevelingen. Hoewel de publicatie van de omgevingsvergunning juridisch juist is, is het voor te stellen 'dat de omschrijving van de locatie en de hoogte van de nieuwe zendmast voor burgers onvoldoende duidelijk is'. Meer relevante en specifieke informatie had onduidelijkheid kunnen voorkomen.

Puur juridisch gezien is de gemeente niet verantwoordelijk voor de communicatie met omwonenden of belanghebbenden. 'Op het moment dat problemen onstaan', stelt de Ombudsman, 'mag van de gemeente verwacht worden dat zij een actieve regierol oppakt'.

Betrekken

Het college geeft aan dat de aanvragers van een nieuwe zendmast voortaan schriftelijk wordt gevraagd om omwonenden of andere belanghebbenden bij hun initiatief te betrekken. Omdat de klacht van de buren over de gebrekkige informatievoorziening nog onder de rechter is, plaatst de gemeente vraagtekens bij de bevoegdheid van de Ombudsman om dit aspect te onderzoeken.

De gemeente herkent zich niet in de aanbeveling voor een betere samenwerking. In diverse gesprekken is KPN erop gewezen dat de omwonenden goed geïnformeerd moesten worden.