Volledig scherm
De gemeente laat onderzoeken of met de plaatsing van slimme verkeerslichten de doorstroming op de Eektestraat kan worden bevorderd. © Carlo ter Ellen DTCT

Onderzoek effecten slimme
verkeerslichten op Eektestraat

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal trekt 20.000 euro uit voor een onderzoek naar de effecten van slimme verkeerslichten op de Eektestraat. De vraag is of met de plaatsing van iVRI’s de doorstroming op de drukke Eektestraat kan worden bevorderd zonder dat dat leidt tot hogere snelheden van het vracht- en autoverkeer.

De verkeersveiligheid op de Eektestraat staat bovenaan de lijst met verkeerskundige knelpunten die eind maart is vastgesteld door de gemeenteraad. Onder meer door de brede rijbaan wordt er vaak te hard gereden. Het groene golf systeem is alleen actief in de ochtend- en avondspits en werkt alleen bij het vrachtverkeer. De tragere vrachtwagens kunnen niet profiteren van de groene golf. Het continu afremmen en optrekken zorgt voor extra uitstoot, komt de doorstroming niet ten goede en leidt tot veel kop-staart botsingen. 

Reistijd

Omdat de reistijd door het centrum (in plaats van de Eektestraat) nog steeds sneller is voor het doorgaande verkeer wil de gemeente kijken of slimme verkeerslichten (iVRI’s) een oplossing kunnen zijn. Bij de plaatsing van slimme verkeerslichten kan de gemeente de verkeersstromen inzien en daar beter op inspelen. De weggebruikers leveren niet alleen data aan zo’n iVRI, andersom is ook mogelijk.

Op die manier weet een automobilist of een vrachtwagenchauffeur al tijdens de rit hoe hard hij of zij moet rijden om het volgende groene licht te halen.  Het vooronderzoek (kosten twintig mille) moet de gemeente meer kennis opleveren over de werking van deze intelligente verkeerslichten en de toepassingen ervan.