Volledig scherm
Bij de ontwikkeling van de tweede fase van de wijk Stakenbeek in Oldenzaal wordt rekening gehouden met een tekort van elf miljoen euro. © ANP XTRA

Ontwikkeling 2e fase Oldenzaalse wijk Stakenbeek kost gemeente miljoenen

OLDENZAAL - Het in ontwikkeling brengen van de tweede fase van Stakenbeek gaat de gemeente waarschijnlijk ettelijke miljoenen euro’s kosten. In de uitgangspunten die het college heeft vastgesteld voor dit woongebied wordt rekening gehouden met een (afgedekt) tekort van elf miljoen.

Fase 2 van de Stakenbeek is het gebied dat ligt ingeklemd tussen de Stakenbeek, Helmichstraat, spoorlijn en de Boerskottenlaan. Wonen, werken en voorzieningen worden de drie voornaamste functies van de wijk. Wat het wonen betreft, wil de gemeente ruimte geven aan diverse woningtypes. In dit deel van Stakenbeek kunnen circa 100 woningen worden gerealiseerd. Levensloopbestendig, grondgebonden, gestapeld, twee onder een kap, vrijstaand en beperkt geschakeld/gestapeld, vrijwel alles is mogelijk.

Bedrijfspanden

De kantoren  van Plasticon en de stichting Assortimens worden in de groene zone langs het spoor ingepast. Van de bedrijfspanden die ooit in dit deel van de wijk stonden, zijn de meest waardevolle inmiddels verdwenen. Het voormalige pand Zwartz bevat nog wel een aantal cultuurhistorische elementen. Maar die verkeren bouwkundig in een dermate slechte staat, dat ze slechts beperkt bewaard kunnen blijven. Het college is tot de conclusie gekomen dat de inpassing van de overige panden en twee woningen bij Zwartz ‘niet gewenst’ is.  

De financiële risico’s zijn afhankelijk van de opbrengst van de grondverkoop en de kosten die de gemeente moet maken voor de plaatsing van geluidsschermen, bodemsanering en het uiteindelijke planontwerp.