Volledig scherm
© Google Streetview

Opknapbeurt voor dak kantoorpand Parallelstraat Oldenzaal

OLDENZAAL - Tachtig mille trekt de gemeente uit voor de renovatie van het dak van het kantoorgebouw aan de Parallelstraat 52, dat eigendom is van de gemeente en momenteel gehuurd wordt door de stichting AssortiMens.

Met het oog op het Masterplan OIdenzaal Centraal werd het bewuste pand in 2011 tegelijk met een aantal andere bedrijfspanden in dit gebied aangekocht en tegen een marktconforme huur verhuurd. Het bijna dertig oude kantoorpand vertoont de laatste tijd steeds meer gebreken.

Blijvende lekkage

Zo is er sprake van blijvende lekkage die niet verholpen kan worden omdat de huidige dakbedekking te oud is en niet meer te repareren valt.  Omdat de huurders recht hebben op een veilig en gezond gebouw wil de gemeente investeren in een nieuwe dakbedekking die circa twintig jaar meegaat. 

Het pand heeft op dit moment nog energielabel G, de laagste schaal. Per 1 januari 2023 moet elk kantoorpand groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Bij de bedrijfspanden is dat inmiddels ook gebeurd.

Aanvaardbare oplossing

Gezien de ligging van de voormalige Plasticon-kantoorpanden (dicht bij het station) en de neerwaartse bijstelling van het aantal woningen dat gebouwd moet worden, stelt het college dat behoud een ‘alleszins voor de hand liggende en ruimtelijke aanvaardbare oplossing is’. 

De huidige huurders hebben  ook belangstelling getoond voor aankoop van de bewuste panden. Mocht de verkoop niet doorgaan, dan kan de gemeente alsnog besluiten om het energielabel met extra maatregelen op te krikken naar het vereiste label C. Een duurzamer gebouw levert bij verkoop waarschijnlijk ook een hogere prijs op.

  1. De Oldenzaalse binnenstad heeft wat van zijn oude glans verloren
    PREMIUM

    De Oldenzaal­se binnenstad heeft wat van zijn oude glans verloren

    Mijn wieg mag dan niet in de schaduw van de Plechelmusbasiliek hebben gestaan of in een van de kroegen rondom de Groote Markt, deze oale grieze heeft wel degelijk een zwak voor Oldenzaal. Ik mocht er de middelbare school bezoeken, ging er met veel plezier uit in ’t Siepelke en Club 27 en leerde er in 1980 mijn vrouw nog veel beter kennen dan daarvoor al het geval was. Juist daarom gaan de problemen van de Oldenzaalse binnenstad mij zo aan het hart.