Volledig scherm
Plechelmusbasiliek. © Robin Hilberink

Peilbuizen in en rond Oldenzaalse Plechelmusbasiliek

OLDENZAAL - Om de oorzaak van het vochtprobleem in vooral het noordelijk deel van de Plechelmusbasiliek boven water te krijgen, worden buizen de grond in geslagen. Dat gebeurt zowel buiten het gebouw als in de kerk.

„Die klus wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf”, meldt Patrick Kalter van het parochiebestuur. Hij is verantwoordelijk voor het het beheer van de gebouwen. Met de peilbuizen kan de grondwaterstand op meerdere plekken worden gemeten. Wanneer de buizen de grond in gaan, weet Kalter nog niet precies. Ook op de vraag hoeveel buizen de grond in gaan, moet hij het antwoord schuldig blijven.

Vertraging

Kalter verklaarde vier maanden geleden dat het parochiebestuur probeert nog voor de zomervakantie meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van het vochtprobleem. Dat is dus niet gelukt. Zowel Kalter als ook Henk Roord, die momenteel de opknapbeurt van de preekstoel begeleidt (zie verhaal hiernaast), benadrukken dat de basiliek op de nationale monumentenlijst staat en dat dit vertragend werkt op bepaalde procedures. Het komt er op neer dat het parochiebestuur niets kan of mag zonder toestemming van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Maatregelen

Deskundigen van deze dienst waren eerder dit jaar al in Oldenzaal om de vochtproblemen in het monumentale kerkgebouw te bekijken en het parochiebestuur van adviezen te voorzien. „We hebben toen aangeraden om nader onderzoek te plegen. Naar de waterstromen rond en in de kerk, naar de oude lucht- en verwarmingskanalen en de riolering. En natuurlijk ook naar naar de plekken waar zich de vochtophopingen bevinden”, laat Henry van der Wal, adviseur Bouwkunde Oldenzaal en omgeving bij de Rijksdienst, weten.

Kalter hoopt vanzelfsprekend dat met behulp van de metingen met peilbuizen de oorzaak van de het probleem wordt gevonden. „Dan pas kun je heel gericht maatregelen nemen.”