Volledig scherm
In de wedstrijden van de eerste zaterdag- en zondagteams van Quick’20 rolt de bal de eerste minuut niet. © ANP XTRA

Quick’20 uit Oldenzaal legt wedstrijden ook minuut stil in strijd tegen racisme

OLDENZAAL - Voetbalclub Quick’20 sluit zich dit weekeinde aan bij de actie van de profclubs tegen racisme. Net als de betaaldvoetbalclubs legt de Oldenzaalse vereniging de wedstrijden van de eerste elftallen de eerste minuut stil. 

Racistische spreekkoren vanuit het publiek van FC Den Bosch tegen Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira afgelopen zondag, vormen de aanleiding voor de acties.

‘Hier gebeurt het ook’

„Want we moeten racisme echt niet willen binnen onze sport”, meent Quick’20-voorzitter Gerard Heskamp. „Racisme komt niet alleen voor binnen het betaald voetbal. Bij ons voetballen eveneens mensen met verschillende huidskleuren en zij krijgen af en toe ook te maken met discriminerende acties, zij het niet op zo’n schaal als bij Den Bosch. Soms proef je dat gewoon op het veld op bij het publiek.”

Reden genoeg voor Heskamp om aan te haken bij de landelijke actie. De eerste zaterdag- en zondagteams beginnen tijdens de wedstrijden van dit weekeinde pas na de eerste minuut met voetballen. De eerste minuut wordt er geen balletje getrapt. „Onze teams en de tegenstanders reageerden direct positief op dit idee. Zondag komt hier VOC uit Rotterdam en die club was gelijk enthousiast.”

Wie doet er mee?

De voorzitter van de Oldenzaalse voetbalclub hoopt dat meer verenigingen uit de regio komend weekeinde aanhaken en ook de noppen één minuut lang strak in het gras zetten. „Dit moet gewoon niet kunnen en daar moeten we als clubs 100 procent achter staan.”

Elders in het land hebben meerdere amateurclubs uit de tweede en derde divisie ook al aangegeven mee te doen met het protest. De KNVB steunt alle acties, schrijft de bond op de site, ook in het amateurvoetbal.