Volledig scherm
Op de locatie Lyceumstraat werd vrijdag voor het eerst een Paarse Vrijdag gehouden. © TCC

Roze koeken op geslaagde Paarse Dag in Oldenzaal

OLDENZAAL - Paarse slingers in de kantine, roze koeken voor het goede doel en leerlingen die zich lieten schminken in de regenboogkleuren. Het Twents Carmel College hield voor het eerst een Paarse Vrijdag op de locatie Lyceumstraat.

Paarse Vrijdag wordt sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. Door het dragen van de kleur paars kunnen studenten en scholieren hun solidariteit tonen met homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Als begeleider van het leerlingenbestuur was docent Peter Hogenkamp nauw betrokken bij dit initiatief.

‘Zijn wie je bent’

„Een collega die zelf homoseksueel is”, vertelt Hogekamp, „gaf aan dat we hier als school te weinig aan doen. Veel leerlingen lopen rond met twijfels over hun seksuele geaardheid. Meestal komen ze daar pas later voor uit. Met deze Paarse Vrijdag willen we duidelijk maken, dat het heel normaal is om te zijn wie je bent. We willen dit ook elk jaar gaan doen. Gelukkig is dit een hele vrije school en is het geen probleem.”

‘Splash the teacher’

De actie zelf was een succes. Hogenkamp: „We hebben overal posters opgehangen en een mooi feestje - met dj- in de kantine gehouden. Tijdens de pauzes zijn er roze koeken voor het goede doel verkocht. Ik stond zelf in een roze trui voor de klas. Dan krijg je ook vragen vanuit de klas waarom dat is. Bij ‘Splash the teacher’ konden ze een leraar met een natte spons bekogelen. Wie dat wilde, kon zich laten schminken in de regenboogkleuren of een paars armbandje krijgen. Ik heb niet gemerkt dat leerlingen niet mee wilden werken. Het is allemaal in een hele ongedwongen sfeer verlopen.”