Volledig scherm
De spoedpost in Oldenzaal © Carlo ter Ellen DTCT

‘Spoedzorg in Nordhorn is onhaalbaar’

DENEKAMP - Blijft het aantal inwoners van Dinkelland dat zich meldt bij de medische spoedpost in Hengelo gelijk aan het aantal Dinkellanders dat de vorige spoedpost in Oldenzaal bezocht? En wat zijn de aanrijtijden vanuit Dinkelland naar de spoedpost in Hengelo?

Om antwoord te krijgen op die twee prangende vragen gaat de gemeente Dinkelland dat bijhouden. In april 2020 volgt een evaluatie, zo meldt wethouder Ilse Duursma in een raadsbrief aan de Dinkellandse gemeenteraad.

Spoedpost in Hengelo of Enschede

Die gemeenteraad nam eind vorig jaar een motie aan waarin Duursma werd opgedragen te onderzoeken of Dinkellanders terecht zouden kunnen bij de spoedeisende huisartsenpost bij de Euregio-klinik in Nordhorn, nadat bekend werd dat de spoedpost in Oldenzaal dicht zou gaan. Dinkellanders zijn daardoor vanaf deze aangewezen op de spoedposten in Hengelo of Enschede.

 Dat onderzoek heeft inmiddels plaatsgevonden en daaruit kwam naar voren dat de spoedeisende huisartsenzorg zoals die in Nederland is georganiseerd, niet overeenkomt met het Duitse systeem. Zo hebben Duitse artsen geen inzicht in Nederlandse patiëntendossiers, kent Duitsland geen spoedeisende huisartsenzorg in avond-, nacht- en weekenduren.

Tekort aan artsen

Daarnaast kampt het Duitse platteland met een tekort aan artsen. Uit een gesprek met een delegatie van huisartsen uit Dinkelland kwamen dezelfde conclusies naar voren, zo meldt Duursma.

De wethouder heeft daarom afgesproken met zorgverzekeraar Menzis en de huisartsen dat komend voorjaar de ontwikkelingen worden besproken.  Daarnaast vindt er in bredere samenwerking met de Euregio een onderzoek plaats naar grensoverschrijdende zorg voor de lange termijn. 

  1. Slimme oplichters drankenhandel Oldenzaal krijgen anderhalf jaar cel

    Slimme oplichters drankenhan­del Oldenzaal krijgen anderhalf jaar cel

    OLDENZAAL/ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft Benjo K.(44) uit het Drentse Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen in Brabant veroordeeld tot anderhalf jaar cel. De twee zijn volgens de rechtbank schuldig aan het op uiterste slimme wijze oplichten van een bekende drankenhandel uit Oldenzaal. Ze moeten het Oldenzaalse bedrijf zo’n 175.000 euro terugbetalen terwijl er ook een ontnemingsvordering van 250.000 toegewezen is.