Volledig scherm
Een forse verlaging van de gemeentelijke subsidie betekent de doodsteek voor het jaarlijkse Straattheater in de binnenstad van Oldenzaal. © Toma Tudor

Straattheater in Oldenzaal stopt na halvering van subsidie

OLDENZAAL - Na dertien jaar raakt Oldenzaal het jaarlijkse Straattheater op de eerste zondag in juni kwijt. Het meer dan halveren van de gemeentelijke subsidie is de doodsteek voor het evenement.

Het besluit van de Stichting Oldenzaal op Straat om te stoppen met de activiteiten is volgens woordvoerder John Velthuis het gevolg van een combinatie van factoren. De belangrijkste oorzaak is een forse verlaging van de gemeentelijke subsidie. Omdat het straattheater niet meer voldeed aan de subsidieregeling voor evenementen werd het festival in een andere categorie ingedeeld. De vaste bijdrage van 7500 euro werd meer dan gehalveerd.

Betreurt

Velthuis betreurt dit politieke besluit. Ook omdat de stichting wel kansen zag om met de nieuwe Stadstuin in de binnenstad meer bezoekers te gaan trekken. Op die locatie was een vernieuwing en kwalitatieve verbetering haalbaar geweest.

„Toen we hiermee begonnen was het straattheater in Nederland redelijk onbekend. Je kon veel buitenlandse groepen voor weinig geld hier naartoe halen. Dat is inmiddels behoorlijk geprofessionaliseerd en daar hoort ook een ander budget bij.”

Quote

Met dit besluit zonk ons de moed in de schoenen

Kwaliteit op pijl houden

„Met het oude budget hadden we al moeite om de kwaliteit op peil te houden”, vertelt Velthuis. „We overwogen al een jaartje over te slaan. Maar met dit besluit zonk ons de moed in de schoenen. We zijn een heel jaar bezig met dit evenement. Als we het doen, moet het ook goed zijn.” 

Hij merkt op dat het publiek ook steeds hogere eisen is gaan stellen aan het niveau van de artiesten. Velthuis hoopt dat het evenement ooit een vervolg krijgt: „Hopelijk ontstaat er een nieuw idee of iets anders.”

  1. Slimme oplichters drankenhandel Oldenzaal krijgen anderhalf jaar cel

    Slimme oplichters drankenhan­del Oldenzaal krijgen anderhalf jaar cel

    OLDENZAAL/ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft Benjo K.(44) uit het Drentse Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen in Brabant veroordeeld tot anderhalf jaar cel. De twee zijn volgens de rechtbank schuldig aan het op uiterste slimme wijze oplichten van een bekende drankenhandel uit Oldenzaal. Ze moeten het Oldenzaalse bedrijf zo’n 175.000 euro terugbetalen terwijl er ook een ontnemingsvordering van 250.000 toegewezen is.