Volledig scherm
stockdnr vechten, vechtpartij, mishandeling © Thinkstock

Taakstraf geëist tegen jongens die conducteur in elkaar sloegen in Oldenzaal

ALMELO - Het Openbaar Ministerie wil dat de Syriërs A. en B. 80 uur werkstraf en een maand voorwaardelijk krijgen, omdat ze in augustus vorig jaar een conducteur in elkaar sloegen. Zelf houden ze het op racisme.

Conducteurs werken niet alleen in de trein om vervoersbewijzen te controleren, maar ook om de veiligheid van reizigers te kunnen garanderen. Dat verklaarde het Openbaar Ministerie dinsdag in de rechtbank in Almelo. Dat de 19-jarige A. en B. in augustus vorig jaar in Oldenzaal dus juist een conducteur mishandelden moet ze volgens justitie zwaar worden aangerekend. Daarom werd tegen de jonge Syrïers een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand geëist.

Vlam in de pan

Aan het einde van een nachtelijke treinreis van Hengelo naar Oldenzaal etteren en zieken de mannen continu. Als de conducteur bij binnenkomst van het eindstation maant de trein te verlaten, slaat de vlam vervolgens echt in de pan. A. en B. lijken uit de trein te stappen, maar zetten op het laatst toch nog een paar passen richting de conducteur. „Je bent een racist”, krijgt hij toegebeten.

Als de conducteur de jongens vervolgens de trein uitwerkt vallen er rake klappen, waarbij hij op het perron op de grond belandt en harde trappen krijgt.  Hij komt er genadig af, met ‘slechts’ een wond in zijn nek en een beurse schouder. Na bij te zijn gekomen, blijkt wel zijn telefoon gestolen.

Zelfverdediging

Volgens de verdachten werden ze door de conducteur racistisch en respectloos behandeld. B.: „Omdat we buitenlands zijn dacht hij vast dat we geen kaartje hadden. Hij was teleurgesteld toen we die wel toonden. Toen duwde hij ons. Het was puur zelfverdediging dat we sloegen.”

Zijn vriend A., die in de rechtszaal regelmatig besmuikt lacht als hij de verklaringen van getuigen hoort, vertelt hetzelfde. „Niet goed te praten, maar hij begon.”

De officier van justitie zegt dat het tegenovergestelde waar is. „U zegt beide dat de conducteur respectloos was, maar ik ben van mening dat dit voor u geldt. Dat blijkt ook uit het feit dat u in de weken daarna het reisverbod van Syntus aan uw laars lapte. En uit niets blijkt dat er sprake was van racisme.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.