Volledig scherm
© Thinkstock

Taakstraffen voor mishandeling na stapavond in Oldenzaal

OLDENZAAL/WEERSELO - Robert W. (20) uit Oldenzaal en Jeffrey van der W. (20) uit Weerselo zijn maandag door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een werkstraf van respectievelijk 60 en 70 uur. Een stapavond in Oldenzaal eindigde vorig jaar april in een explosie van geweld.

De meervoudige kamer acht bewezen dat beide verdachten op 23 april vorig jaar aan de Weerseloseweg in Oldenzaal een man naar de grond haalden en hem meermalen met kracht tegen het hoofd en het gezicht stompten en sloegen. Het slachtoffer hield er onder meer een bloeduitstorting en schaafwonden in het gezicht aan over.

Geduw

Het was een gezellige avond geweest met drank in café De Dikke Neut aan de Groote Markt, die bewuste 23 april. Op de terugweg werd de groep vrienden aangesproken door het latere slachtoffer. Hij vond dat ze te luidruchtig waren en eiste dat ze stil zouden zijn.  Er ontstond geduw, dat vervolgens volledig escaleerde.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar voor beide verdachten. Het vonnis van de rechters valt lager uit, onder meer vanwege de jonge leeftijd van de mannen en het feit dat ze een blanco strafblad hadden.

Hogere straf

Van der W. is veroordeeld tot een hogere straf, omdat hij in tegenstelling tot W. niet werd geprovoceerd door het slachtoffer. Ook rekent de rechtbank het hem aan dat hij het slachtoffer nog schopte, terwijl hij al weerloos op de grond lag.

W. krijgt tevens een lagere straf omdat hij openlijk spijt betuigde en meewerkte aan het onderzoek. Van der W. ontkende in alle toonaarden geschopt of geslagen te hebben.