Volledig scherm
Met een pakket aan maatregelen wil de gemeente de drukke Thorbeckestraat nog voor de zomervakantie een stuk veiliger hebben gemaakt. © Robin Hilberink

Thorbeckestraat in Oldenzaal nog
voor zomervakantie aangepakt

OLDENZAAL - Nog voor de zomervakantie moet de verkeersveiligheid op de Thorbeckestraat een stuk zijn verbeterd. Ruim anderhalf ton wil de gemeente hiervoor uittrekken.

Met gemiddeld ruim 8.000 voertuigen per etmaal is er sprake van een forse verkeersintensiteit op de Thorbeckestraat, een verbindingsweg is tussen de N342 (richting Hengelo) en de N343 (richting Weerselo/Rossum). Veel bestuurders houden zich niet aan de maximumsnelheid. Het gevolg daarvan is een onveilig gevoel voor de fietsers, een hoge geluidsbelasting en een onveilige ontsluiting voor aanliggende woningen.  

Fietsstroken

Eerder dit voorjaar plaatste de raad de Thorbeckestraat bovenaan de prioriteitenlijst. Vanuit de provincie werd ook een bedrag van 90 mille toegezegd. Met de aanleg van rood geasfalteerde fietsstroken wordt de weg nu optisch smaller gemaakt voor het gemotoriseerde verkeer. Een maatregel die gecombineerd wordt met het aanbrengen van geluidsreducerend asfalt, nieuwe straatverlichting en het verbeteren van de trottoirs. Ter hoogte van het kruispunt met de Oude Rossummerweg komt er een kruis op de hoofdrijbaan en een spiegel voor meer overzicht bij het uitrijden. Een digitaal bord maakt automobilisten duidelijk hoe hard ze rijden.

Lange termijn

Los van deze maatregelen voor de korte termijn wordt ook nagedacht over oplossingen die de verkeersintensiteit van de Thorbeckestraat moeten verlagen. In dat kader wordt een studie gemaakt van de toekomstige ontsluiting van Noordoost-Twente. Kort na de zomervakantie moeten de eerste ideeën hiervoor op tafel liggen.