Volledig scherm
Trioliet in Oldenzaal © Trioliet

Trioliet uit Oldenzaal financierde boerenprotest met ‘significant bedrag’

Trioliet uit Oldenzaal, leverancier van landbouwmachines, heeft het boerenprotest van begin deze maand financieel ‘significant ondersteund met een vijfcijferig bedrag’. Dat meldt Trioliet-directeur Robert Liet in Nieuwsuur. De financiële injectie is bijzonder, want grote agrarische bedrijven scharen zich zelden achter protesten.

Het boerenprotest van 1 oktober was de eerste grote demonstratie van de boze boeren. Uit heel het land, waaronder Twente en de Achterhoek, trokken boeren naar Den Haag om van zich te laten horen. Woensdag was er een tweede grote protestmars.

Bijzonder

Trioliet sprak bij de eerste protestmars openlijk steun uit voor de boeren. Ook was het bedrijf nadrukkelijk aanwezig in Den Haag. Bijzonder, want eerder hield de Oldenzaalse firma zich altijd afzijdig van demonstraties. „Aan voorgaande acties hebben wij niet aan deelgenomen, want dat waren veel individuele acties. Het mooie aan deze actie was, dat hij publieksvriendelijk was”, zegt directeur Robert Liet in Nieuwsuur.

Het boerenprotest van 1 oktober, een initiatief van schapenboer Bart Kemp uit Ede, raakte een gevoelige snaar bij Trioliet. Met de plannen voor strengere regelgeving staat ook de toekomst van het Oldenzaalse bedrijf, waar ruim 250 mensen werkzaam zijn, op het spel. „Het is toch al een jaar of vijf tot tien lang dat de hele sector langzaam in de hoek wordt gezet. Op een gegeven moment houdt het een keer op”, aldus Liet.

Quote

We hebben de actie financieel onder­steund met een vijfcijfe­rig bedrag

Robert Liet, directeur Trioliet

De druppel

Het voorstel van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot om de veestapel te halveren, was voor Trioliet de druppel. „Je kunt je als sector langzaam naar de slachtbank laten rijden, maar dat kan beter met opgeheven hoofd dan het zo maar laten gebeuren. Daarom zijn wij achter dit protest gaan staan.”

Liet erkent voor de camera's van Nieuwsuur dat hij bij het boerenprotest van begin deze maand meer heeft gedaan dan alleen openlijk steun betuigen. „We hebben de actie financieel ondersteund met een vijfcijferig bedrag. We vinden het zelf niet heel netjes om het exacte bedrag te noemen, maar we hebben wel significant bijgedragen.”

De Trioliet-directeur geeft toe dat hij het risico loopt nu geassocieerd te worden met het boerenprotest. „Dat risico hebben we genomen. Maar het leven zit vol met risico's.”

Waarom protesteren de boeren eigenlijk? We leggen het uit in onderstaande video:

Poll

Trioliet uit Oldenzaal financierde boerenprotest met ‘significant bedrag’

  • Goed signaal, dit is een mooie steun in de rug voor de boeren (87%)
  • Dom, zo verlies je tegenstanders van de protesten misschien als klant (2%)
  • Als groot agrarisch bedrijf zou ik een neutrale positie innemen (12%)
4193 stemmen