Volledig scherm
PREMIUM
Ruth Emmerink (45) moest er vroeger niet aan denken: verhuizen uit Twente. Nu reist ze met haar gezin de hele wereld over. © Annina Romita

Twentse Ruth Emmerink (45) is topdiplomaat en reist met haar gezin de hele wereld over

Ruth Emmerink (45) moest er vroeger niet aan denken: verhuizen uit Twente. Nu reist ze met haar gezin de hele wereld over. Als topdiplomaat werkte ze al in Mali, Zuid-Korea, op de Filipijnen, en sinds augustus is ze consul-generaal voor Nederland in Miami. Ze is voor anderhalve week terug in Nederland voor conferenties met alle ambassadeurs en consuls-generaal die Nederland in de wereld vertegenwoordigen.

De Lutte 1974 - 1992

Quote

Mijn oma overleed toen we in Manilla zaten. Ik kon niet naar de begrafenis. Dat is moeilijk.

Ruth Emmerink

“Toen ik een jaar of 13, 14 was en op het Carmel- lyceum in Oldenzaal zat, had ik een beroepenalmanak. Ik stopte bij het woord ambassade. Dat intrigeerde me toen al. Ik wist al jong dat ik dit werk wilde doen. Verbinding zoeken met mensen, over de grenzen heen kijken. Ik ben heel blij dat ik in De Lutte ben opgegroeid. Ik heb me nooit zorgen hoeven maken over veiligheid, over angsten in de wereld. En nog steeds voelt De Lutte als thuis. Mijn ouders wonen er. Iedere zomer komen we terug. Mijn kinderen vinden het er geweldig. Als kind was het mijn ergste nachtmerrie dat we zouden verhuizen uit De Lutte. Daar denk ik nog wel eens aan als we een land verlaten en naar de andere kant van de wereld gaan. Als de jongens hun hele bestaan achterlaten. Het is moeilijk als mijn zoon van dertien huilend in het vliegtuig zit omdat hij niet weg wil uit Zuid-Korea. Of als mijn kleine van zes vraagt wanneer hij weer een play date heeft met zijn vriendje. Het antwoord is waarschijnlijk ‘nooit’, maar dat omzeil ik dan maar. Het is heel verrijkend voor mijn gezin en de kinderen en ze zijn zo gewend aan het internationale leven, maar het heeft ook moeilijke kanten.”