De ontmanteling van het drugslab in november vorig jaar
Volledig scherm
De ontmanteling van het drugslab in november vorig jaar © News United/Dennis Nengerman

Verdachten van drugslab in Oldenzaal blijven langer vast

ALMELO/OLDENZAAL - Tom N. (38) uit Oldenzaal en ‘klusjesman’ Jeroen S. (33) blijven achter de tralies. Verzoeken van hun advocaten om het duo, dat wordt vervolgd voor betrokkenheid bij een drugslaboratorium in Oldenzaal, vrij te laten, zijn afgewezen. De zaak gaat op 8 mei verder.

Officier van justitie Gerjan Jansen verwacht meer arrestaties van betrokkenen bij het speed-lab aan de Kleibultsweg 4 en 6. Dat is op 2 november opgerold. N. huurde die panden, waarin eerder Platvoet Beveiligingssystemen zat. „Het onderzoek loopt nog volop. We denken nieuwe spelers te vinden.”

De aanklager baseerde zich deels op sporenonderzoek. Bij N. zijn een pistool en een koffertje met 9 mm-munitie onder een plafond gevonden.

Deuren dicht

Volgens advocaat Alwin Maarsingh was N. alleen verhuurder van de panden. „Dat zegt niets over zijn betrokkenheid bij de productie van amfetamine.” Een opmerking van N. om deuren dicht te houden zou niet zijn gedaan omdat zaken het daglicht niet konden verdragen, maar omdat de geluidsoverlast moest worden beperkt. N. was daarvoor bij de gemeente in beeld. Het verzoek om de boekhouder als getuige te horen is aangehouden.

Peuk met dna

Jeroen S. was klusjesman van de familie N., zei zijn advocate Titia Korff. Hij metselde en schilderde voor 20 euro per uur als zzp’er. Dat hij gasflessen kocht, in Elburg en Denekamp, zei volgens de verdediging niks over zijn vermeende rol in het laboratorium. Dat daar een peuk met zijn dna is gevonden evenmin. Korff: „Die peuk kan iemand onder zijn schoen hebben meegenomen.”

‘Johnny Neger’

Justitie stelt dat gewerkt is met een katvanger, iemand die voor 1000 euro zijn ID-gegevens verstrekte. Die zouden zijn gebruikt om een huurovereenkomst op te stellen. „Het is verre van aannemelijk dat hij de grote man is”, stelde officier Jansen. S. zou per app instructies hebben gekregen van iemand die zich voorstelde als ‘Jimmy Neger’. Deze figuur regelde al voor de arrestatie van S. een advocaat.

Bekijk hieronder beelden van de ontmanteling van het drugslab: