Volledig scherm
In 2017 voelde de gemeente Oldenzaal nog niets voor vuurwerkvrije zones. Maar de toenemende overlast is voor burgemeester Patrick Welman aanleiding om dit onderwerp nog eens op de politieke agenda te plaatsen. © ANP

Vuurwerkvrije zones weer op
politieke agenda in Oldenzaal

OLDENZAAL - Moet Oldenzaal alsnog kiezen voor het aanwijzen van vuurwerkvrije zones? Om hierover een politiek debat te kunnen voeren, heeft burgemeester Patrick Welman opdracht gegeven tot het maken van een praatstuk.

In vergelijking met veel andere steden in het land valt de schade in Oldenzaal als gevolg van het afsteken van vuurwerk nog ‘mee’. Ook dit jaar houdt wethouder Evelien Zinkweg rekening met een schadepost van circa 10.000 euro. Burgemeester Patrick Welman wijst wel op de twee woningbranden die rondom de feestdagen plaatsvonden.

Rigoureuze aanpak

Welman kan zich iets voorstellen bij de toenemende roep van collega’s in den lande  om rigoureuze maatregelen tegen de vuurwerkoverlast. Een probleem waarover hij is aangesproken door inwoners van Oldenzaal en dat lokaal ook zichtbaar werd op social media. Geklaagd wordt er met name over het blijven afsteken van vuurwerk op de dagen vóór en ná de jaarwisseling.  

Schaal van Oldenzaal

Het aanwijzen van vuurwerkvrije zones is een oplossing die volgens hem beter bij de schaal van Oldenzaal past. Hij stelt ook vast dat het sentiment in de samenleving over dit thema is veranderd. Om die reden heeft hij opdracht gegeven tot het maken van een notitie, die eind februari of begin maart aan het college wordt voorgelegd. In dit praatstuk komen alle aspecten aan de orde. Dus ook handhaving en de extra kosten die vuurwerkzones mogelijk met zich meebrengen. „Vindt de raad dat die kosten te rechtvaardigen zijn? Welke spelregels komen erin te staan? Wie kan het aanvragen en hoeveel handtekeningen heb je nodig voor een vuurwerkvrije zone?”    

  1. Slimme oplichters drankenhandel Oldenzaal krijgen anderhalf jaar cel

    Slimme oplichters drankenhan­del Oldenzaal krijgen anderhalf jaar cel

    OLDENZAAL/ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft Benjo K.(44) uit het Drentse Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen in Brabant veroordeeld tot anderhalf jaar cel. De twee zijn volgens de rechtbank schuldig aan het op uiterste slimme wijze oplichten van een bekende drankenhandel uit Oldenzaal. Ze moeten het Oldenzaalse bedrijf zo’n 175.000 euro terugbetalen terwijl er ook een ontnemingsvordering van 250.000 toegewezen is.