Zilveren erepenning Oldenzaal voor 66-jarige Kadolstermennekes

OLDENZAAL - De zilveren erepenning van de gemeente Oldenzaal en een spetterende ‘hoogmis’ in een carnavalskathedraal, die door bijna 3.000 Kadolstermennekes (en wiefkes) werd bijgewoond. Het kon zaterdag niet op voor OCV De Kadolstermennekes.

Het had maar weinig gescheeld of de Kadolstermennekes hadden dit jaar (nog) niet hun 66-jarig kunnen vieren. Die onthulling van burgemeester Patrick Welman zorgde zaterdagmiddag voor de nodige hilariteit op de jubileumreceptie van de ‘Kadolster’ in de hal van het stadhuis. Hij had een brief uit het gemeentelijk archief opgeduikeld waarin de net opgerichte carnavalsvereniging -na de succesvolle eerste optocht- bij de gemeente aanklopte voor een bescheiden financiële bijdrage.

Wapen van god Bacchus

Dat de carnavalisten een subsidie zouden krijgen van 1500 gulden was bepaald geen uitgemaakte zaak. Niet alle Oldenzalers zagen het carnavalsfeest (‘een machtig wapen van de god Bacchus’) zitten. Bij de stemming over de subsidie-aanvraag was het uiteindelijk een dubbeltje op zijn kant: 9 voor en  8 tegen. Een stemverhouding die in de huidige raad ondenkbaar zou zijn. Als een ‘trotse Tukker’ deed het Welman ook deugd om de zilveren erepenning met bijbehorende oorkonde van de stad Oldenzaal aan tijdelijk Kadolster-president Herman Bodéwes te overhandigen. Een blijk van waardering voor de  vereniging die erin geslaagd is Oldenzaal te laten uitgroeien tot de meest populaire carnavalsstad van boven de rivieren.

Van appel tot peer

Maar de overhandiging van de erepenning was niet het enige memorabele onderdeel van de receptie. Bijzonder was ook de onthulling van zes (van in totaal 66) poppen, die in het carnavalsweekend langs de route worden opgehangen. Het eerste exemplaar van het (letterlijk) grote jubileumboek van 66 jaar Kadolstermennekes was voor burgemeester Patrick Welman. Als ‘heer van appel tot peer’ viel Jan Raeke de eer te beurt om de jubileumonderscheiding van zijn vereniging symbolisch als eerste uitgereikt te krijgen. Voor dit Kadolstermenneke van het eerste uur was er ook een beeldje van het winterkoninkje, waar de vereniging naar vernoemd is.

Volledig scherm
De zilveren erepenning van de stad Oldenzaal werd zaterdag tijdens de receptie in het stadhuis door burgemeester Patrick Welman uitgereikt aan de jubilerende OCV De Kadolstermennekes. © PR