Volledig scherm
De huidige seniorenwoningen gaan tegen de vlakte © Robin Hilberink

Zorg, wonen en sport op plek oude seniorenwoningen in Oldenzaal

OLDENZAAL - De 26 seniorenwoningen aan de Jacob Catsstraat en de Bernard van Meursstraat in Oldenzaal worden gesloopt. Op het vrijkomende terrein worden 24 zorgeenheden gebouwd voor Aveleijn, 12 woningen voor WBO Wonen en een gemeentelijke sportzaal. 

Het terrein dat nu op de schop gaat, wordt in de huidige wijkvisie voor De Thij (1980)  aangeduid als een gebied dat een nieuwe invulling zou kunnen krijgen. Destijds was de verwachting dat herontwikkeling nog een tiental jaren op zich zou laten wachten.

Vooruitlopend op dat moment investeerde de zorginstelling Aveleijn circa vijf jaar geleden in het vernieuwen en renoveren van haar dagactiviteitencentrum ‘de Marke’ in de wijk. Aveleijn gaf destijds ook aan veel behoefte te hebben aan zorgwoningen ter vervanging van De Citadel in de binnenstad.

Schetsplan voor het terrein

Samen met Aveleijn en WBO Wonen heeft de gemeente nu een schetsplan gemaakt voor dit terrein. Dat plan voorziet in de bouw van 24 zorgeenheden voor Aveleijn, zes patiowoningen voor de WBO en 12 rijwoningen eveneens voor de corporatie.

De bestaande seniorenwoningen (26 stuks) zijn volgens de WBO niet alleen moeilijk te verhuren, maar technisch en functioneel ook behoorlijk verouderd. Om die reden heeft de corporatie vorige week de huurovereenkomst opgezegd met de zittende huurders. Via een sociaal plan worden zij begeleid naar een ‘goede vervangende woonruimte’.      

Volledig scherm
© Robin Hilberink

Dubbele sportzaal 

Om de wensen van Aveleijn en WBO in vervulling te laten gaan, is een grondruil noodzakelijk. Die overdracht maakt het voor de gemeente weer mogelijk om de bestaande gymnastiekzaal  te vervangen door een dubbele sportzaal. Een besluit hierover maakt deel uit van de besluitvorming over het integrale huisvestingsplan voor het onderwijs én het Binnensportaccommodatieplan. Hoewel die beslissing nog moet worden genomen, wil de gemeente met deze grondruil al wel inspelen op deze ontwikkeling.     

De drie partijen hebben nu een informatiebijeenkomst gepland in ‘de Marke’. Op dinsdag 4 februari kunnen omwonenden zich tussen 17.00 en 19.30 uur laten informeren over de bouwplannen. Na deze bijeenkomst worden de plannen nader uitgewerkt. 

Verduurzaming

Met de realisatie van dit totaalplan wordt volgens de gemeente een bijdrage geleverd aan de verdere verduurzaming van De Thij. Dat komt niet alleen tot uiting in de bouw (gasloos, betere isolatie, duurzame materialen, minder water en groene stroom) maar ook in de inrichting van de openbare ruimte. Bestaande bomen blijven zoveel mogelijk staan en er komt een extra waterberging.