Achtereekte: Ik zat bij mijn vader, die werd helemaal gek

videoKersvers olympisch kampioene Carlijn Achtereekte was zich bewust van het risico. Iedereen wil wel bij Jac Orie en Lotto-Jumbo schaatsen. Hij kan ook nee zeggen. ,,Maar ik wilde niet opgeven. Ik bleef hem bellen, wilde gewoon uitleggen waarom ik bij zijn ploeg wilde, wat mijn plan was.” Uiteindelijk belde de coach terug. ,,En hij was gelijk overtuigd.”

Door Rik Spekenbrink

De keuze voor de ploeg van Orie bleek een gouden zet voor Achtereekte, die tot vandaag nog nooit een belangrijke wedstrijd had gewonnen. ,,Ik miste iemand die me goed monitort. Afgelopen jaren had ik moeite met de balans van fit zijn en ziek worden. Ik weet dat ik goed kan schaatsen en mee kan doen om de prijzen. Maar ik was te vaak ziek. Dat Jac alles goed in de gaten hield, gaf me rust en vertrouwen. Dit seizoen reed ik al goede ritten, maar was het nog niet speciaal. Ik hoopte dat hij me zou brengen naar een topvorm, hier op de Spelen.” Dat lukte, Orie leverde opnieuw een olympisch kampioen af.

Wat voor Achtereekte afgelopen week ook had geholpen was de rust. Ze deed één interview voor RTV Oost, daar bleef het bij qua media-aandacht. Alle ogen waren gericht op Ireen Wüst en Antoinette de Jong. ,,Het was prima zo”, zei de Overijsselse. ,,Als je de druk krijgt opgelegd, moet je daarmee omgaan. Maar die kreeg ik niet. Dan kan je vrijuit schaatsen. Dat was ook mijn plan.”

Quote

Ik was streng voor mezelf en zei: kop erbij houden nu

Carlijn Achtereekte

Over de rit was ze uiteraard dik tevreden. ,,Na twee snelle eerste rondes dropte de rondetijd even. Ik was streng voor mezelf en zei: kop erbij houden nu, blijven doorgaan. Dat lukte goed. We hadden die hele rit ook goed doorgenomen van tevoren.”

Maar ze moest nog lang wachten, alle favorieten reden na haar. Achtereekte: ,,Ik zat bij mijn vader, die werd helemaal gek. Toen Ireen net langzamer was, dacht hij al dat ik goud had. Ik moest hem echt rustig houden, ik kon ook nog zesde worden.”

Het gebeurde niet. Het eerste ééntje op haar cv is voor Achtereekte meteen op het allerhoogste podium.

Volledig scherm
Carlijn Achtereekte na haar race. © anp