Arno Kamminga stelt zich met toptijd in serie kandidaat voor medaille op schoolslag
Arno Kamminga (25) laat er geen twijfels over bestaan wat zijn missie is in Tokio. De olympisch debutant zwom al in de series van de 100 meter schoolslag een wereldtijd. Alleen de Britse klasbak Adam Peaty was sneller. Een medaille maandag in de finale is Kamminga’s grote doel.
Door Natasja Weber
Onder toeziend oog van de First Lady van Amerika noteerde Arno Kamminga op de 100 meter schoolslag niet alleen een persoonlijk en tevens nationaal record. Ook zette de zwemmer uit Katwijk zich met zijn indrukwekkende tijd van 57,80 seconden nog nadrukkelijker neer als podiumkandidaat.
Al sinds dit voorjaar mag Kamminga zich de één na snelste zwemmer ooit noemen op twee banen schoolslag, toen hij een tijd van 57,90 zwom. In Tokio was hij vandaag dus een tiende sneller. Op de 100 school moet Kamminga alleen het schoolslagfenomeen Adam Peaty voor zich dulden. De olympisch en wereldkampioen uit Groot-Brittannië domineert deze afstand al jaren en verlegde grens na grens. Het wereldrecord van Peaty uit 2019 staat op 56,88.
Ondertussen komt Kamminga steeds een heel klein beetje dichterbij. Zijn tijd van 57,80 is de vijftiende tijd ooit gezwommen op de 100 schoolslag. De veertien snellere tijden staan allemaal op naam van Peaty.
,,Wat is er lekkerder dan de Olympische Spelen beginnen met een persoonlijk record?”, reageerde Kamminga nadat hij zich als tweede had geplaatst voor de halve finale. In het veld was vandaag - wie anders - alleen Peaty sneller in de series: 57,56 seconden. Kamminga: ,,Ik wilde meteen alles eruit halen, dat doe ik al vijf jaar elke race. Dit zijn de Olympische Spelen met een ongelooflijk sterk veld. Ik wist dat het close zou kunnen worden dus ik ging voluit.”
In de nacht van zaterdag of zondag (Nederlandse tijd) staat de halve finale van de 100 school op het programma. En 24 uur later is de finale waarin Kamminga een gooi zal doen naar een historische medaille.
Estafettevrouwen
De eerste finale met Nederlanders is vannacht de estafette 4x100 vrij bij de vrouwen. Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk waren in de series goed voor een tweede tijd (3.33, 51 minuut) achter topfavoriet Australië (3.31,73) dat niet in de sterkste opstelling zwom. Een medaille voor de Oranje-zwemsters zou een welkome verrassing zijn. Grote concurrenten voor zilver en brons lijken op voorhand Canada en China.
In de series toonden Heemskerk en Kromowidjojo in elk geval aan dat het met hun vorm goed lijkt te zitten. Ze klokten respectievelijk 51,90 en 52,50 seconden als splittijden. Steenbergen (54,32) en startzwemster Busch (54,79) bleven hierbij achter.
Olympisch debutante Busch had gehoopt op een snellere tijd. Mijn opening was heel goed (25,84 na één baan), maar ik moet het op de tweede baan langer volhouden. Dat wordt in de finale echt op mijn tandvlees bijten.”
De 23-jarige Dordtse verwacht dat Australië oppermachtig zal zijn in de finale. ,,Daarachter is veel mogelijk, we gaan strijden om een medaille”, aldus Busch, die alleen op de estafette in actie komt.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Kamminga maakt indruk met Nederlands record, ook estafettevrouwen naar finale
Arno Kamminga heeft zich met verve geplaatst voor de halve finales op de 100 meter schoolslag. De 25-jarige zwemmer uit Katwijk geldt als grote medaillekandidaat en gaf in de series alvast zijn visitekaartje af met een Nederlands record: 57,80. Ook de Nederlandse estafettevrouwen liggen nog altijd op koers voor eremetaal. -
Programma Olympische Spelen vandaag | Hoofdrol Irene Schouten bij slotceremonie, bobbers missen finale
De Olympische Spelen van Peking eindigen zondag. Voor Nederland komen vandaag alleen bobsleeër Ivo de Bruin en zijn remmers Jelen Franjic, Janko Francjic en Dennis Veenker nog in actie. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Bergsma emotioneel na derde gouden plak Schouten: ‘Fantastisch wat Irene laat zien’
Het schaatstoernooi op de Olympische Winterspelen van Peking zit erop. Irene Schouten pakte op de massastart haar derde gouden medaille. Dat succes zorgde voor emoties bij ploeggenoot Jorrit Bergsma, die geen rol van betekenis speelde op de massastart.
-
Ook geen plak Bergsma
Indrukwekkende carrière van Sven Kramer voorbij na bijrol op massastart, goud voor Belg Swings
Sven Kramer, bij zijn afscheid, en Jorrit Bergsma hebben zich bij het onderdeel massastart op de Olympische Spelen in Peking niet kunnen mengen in de strijd om de medailles. Het goud was voor de Belg Bart Swings. Bergsma werd negende. Kramer sloot de laatste race uit zijn schaatscarrière af als zestiende. -
-
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Vice-voorzitter IOC wil Russen en Belarussen weren van Olympische Spelen in Parijs
Sporters uit Rusland en Belarus mogen wat Craig Reedie, vice-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), betreft over twee jaar niet meedoen aan de Olympische Spelen aan Parijs. De bestuurder zegt dat tegen Britse media.