Volledig scherm
KC Boutiette © AP

Boutiette hoopt zich tegen 'kinderen' te plaatsen voor Spelen

Na het schaatsgeweld op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen proberen Amerikaanse schaatsers zich via hun eigen trials in Milwaukee te plaatsen voor Pyeongchang. De 47-jarige KC Boutiette is een van de opmerkelijkste namen op de lijst van kanshebbers.

Door Thomas Sijtsma

De voormalig inline-skater hoopt zich zondag te plaatsen op de massastart, het onderdeel waarom Boutiette na zeven jaar fietsschoenen produceren het schaatsen weer serieus oppakte. Binnen enkele maanden maakte hij in 2015 deel uit van het wereldbekercircuit.

Volledig scherm
KC Boutiette in de kopgroep met Angenent op natuurijs in Nederland

Boutiette stond in 1994 al tussen Johann Olav Koss, Rintje Ritsma, Bart Veldkamp op de Olympische Spelen in Lillehammer. Daarna volgden deelnames in Nagano (1998), Salt Lake City (2002) en Turijn (2006).

Bij plaatsing staat hij nu tussen schaatsers die hij zelf 'kinderen' noemt. Met 1970 als geboortejaar in zijn paspoort komt het met grote regelmaat voor dat tegenstanders nog niet eens de helft van zijn leeftijd hebben bereikt. 

Wanneer Boutiette zich bij de twee beste Amerikanen rijdt voor de massastart wordt hij de oudste olympische schaatser sinds de Brit Albert Tebbit in 1924. Tebbit is recordhouder met de olympische leeftijd van 52 jaar oud. Zijn motto: 'Het is nooit te laat om te proberen.'

Oud en versleten

Volledig scherm
KC Boutiette in het beroemde spruitjespak © Foto Leo Vogelzang bv

Kansloos is de Claudia Pechstein van het mannenschaatsen zeker niet. In november 2016 pakt de Amerikaan nog het zilver bij de wereldbeker in Nagano. ,,Ik heb op technisch en strategisch vlak een voordeel op de anderen", zegt Boutiette op de website van de Amerikaanse ploeg. ,,Als ik tien jaar jonger was, had ik gedomineerd. Nu moet ik voorzichtiger zijn omdat mijn lichaam niet meer is wat het was."

,,Als die kinderen echt in beweging komen, ben ik gezien", zegt de optimistische Boutiette. ,,Dus ik moet slimmer dan hen zijn en mijn trucjes gebruiken om ze in toom te houden. Geestelijk voel ik me 25 jaar oud, maar fysiek is er iets veranderd in mijn lichaam. In het laatste jaar kan ik niet trainen zoals ik gewend ben. De laatste bocht was altijd mijn wapen, niemand kon me daar inhalen. Nu schiet ik daar in het slot. Dat is moeilijk om mee om te gaan.'

De link tussen Boutiette en Nederland is sterk. Hij spreekt, als gevolg van een carrière in het marathonschaatsen, een flink woordje Nederlands. In tegenstelling tot zijn landgenoten is hij zich in de jaren '90 niet gaan richten op een specifieke afstand, maar op het allrounden. En de zoon van Boutiette heet Braam, naar de Nederlandse benaming voor de oneffenheid op het schaatsijzer.