Bouwmeester kan prolongatie olympische titel vergeten na dure valse start: ‘Dit is zo superdom’
Marit Bouwmeester gaat er vrijwel zeker niet in slagen om haar olympische titel in de Laser Radial te prolongeren. De kampioen van 2016 in Rio zakte vandaag ver weg in het klassement, mede door een diskwalificatie in de zevende race na een valse start.
Ze zakte daardoor in het klassement van de derde naar de zevende plaats. Die positie wist ze in de laatste race van de dag, waarin ze teleurstellende zevende werd, niet meer verbeteren.
Met 63 punten staat Bouwmeester een straatlengte achter de Deense leidster Anne-Marie Rindom, die 25 punten heeft. Ook de achterstand op de nummers twee en drie, de Finse Tuula Tenkanen (46) en de Zweedse Josefin Olsson (47), is enorm.
,,Ik was gewoon te gretig, , het was volledig mijn eigen fout”, reageerde een aangeslagen Bouwmeester bij de NOS. ,,Ik wilde er alles doen wat nodig was voor een goed resultaat, maar dit was te veel. Het is zo superdom, echt de meest pijnlijke fout die ik kon maken.”
Morgen volgen de laatste twee reguliere races in de Laser Radial. Op zondag is de medalrace, waarin dubbele punten te verdienen zijn. Bouwmeester ziet nog wel kansen om het gat naar brons te dichten. ,,Ik heb gekkere dingen gezien. Ik moet alles doen wat ik in me heb.”
De Geus
Ook windsurfster Lilian de Geus beleefde een slechte dag. Met alleen nog de medalrace te gaan, is ze kansloos geworden voor de medailles in de RS:X-klasse. Ze finishte in de twaalfde race als vierde, maar liep nauwelijks in op de top 3 in het klassement. De Geus was eerder op de dag in de tiende race als negende geëindigd en in de elfde race als vijfde.
Voorafgaand aan de medalrace staat de drievoudig wereldkampioene vijfde met 60 punten. Dat is een onoverbrugbare achterstand van 24 punten op de Franse Charline Picon die derde staat. De Chinese Yunxiu Lu gaat met 30 punten aan de leiding.
Ook zeilsters Afrodite Zeger en Lobke Berkhout in de 470-klasse hebben hun draai ook nog niet gevonden in het water rond het eiland Enoshima. Het duo eindigde als achtste in de derde race en als elfde in de vierde race. Daarmee staan ze veertiende in het klassement op ruime afstand van de medailles.
In de 49er kwamen Bart Lambriex en Pim van Vugt tot een achtste en negende plaats in races 5 en 6. Het duo zakte daardoor naar de zesde plaats in het klassement.
Badloe
Kiran Badloe lijkt de Nederlandse eer in het zeilen te moeten redden. De topfavoriet blijft in de RS:X-klasse op koers liggen voor goud. Hij won op indrukwekkende wijze de elfde race, na even daarvoor de dag te zijn begonnen met een vijfde plaats.
Met 11 van de 12 reguliere races achter de rug staat Badloe er uitstekend voor. De olympische debutant heeft 32 punten. Zijn voornaamste concurrenten, de Italiaan Mattia Camboni (45) en Thomas Goyard (49) volgen op gepaste afstand.
Later vandaag staat de laatste reguliere race op het programma, de medalrace is zaterdag. Bij de huidige stand van zaken zou de 26-jarige zeiler daarin genoeg hebben aan een zevende plaats.
Bekijk hieronder alle uitslagen en het verdere programma van het olympisch zeiltoernooi.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bergsma emotioneel na derde gouden plak Schouten: ‘Fantastisch wat Irene laat zien’
Het schaatstoernooi op de Olympische Winterspelen van Peking zit erop. Irene Schouten pakte op de massastart haar derde gouden medaille. Dat succes zorgde voor emoties bij ploeggenoot Jorrit Bergsma, die geen rol van betekenis speelde op de massastart. -
Oranje boven: Schouten en Schulting loodsen TeamNL naar toppositie in medailleklassement bij de vrouwen
Dat Nederland in Peking het medaillerecord van de vorige twee Olympische Winterspelen evenaarde, kwam zeker niet door de uitzonderlijke prestaties van de mannelijke atleten. Het waren de vrouwen die de kar trokken voor TeamNL. Als je het medailleklassement opsplitst, presteerden zij zelfs beter dan alle andere landen. -
Groenewoud over massastart: 'Ga ervan uit dat ik me moet opofferen'
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
-
-
PREMIUMAnalyse
Mooie olympische successen, maar schaatsoogst in Peking roept ook veel vragen op
De Winterspelen van Peking zijn voor het langebaanschaatsen het minst succesvolle van de afgelopen twaalf jaar. Er was prachtig goud, maar er blijven ook veel vragen over. -
Vice-voorzitter IOC wil Russen en Belarussen weren van Olympische Spelen in Parijs
Sporters uit Rusland en Belarus mogen wat Craig Reedie, vice-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), betreft over twee jaar niet meedoen aan de Olympische Spelen aan Parijs. De bestuurder zegt dat tegen Britse media.