Volledig scherm
Olga Fatkoelina. © AFP

CAS heft schorsing van 28 Russische olympiërs op

Het Hof van Sportarbitrage CAS heeft de schorsing van 28 Russische olympiërs opgeheven die volgens het Internationaal Olympisch Comité IOC waren betrokken bij het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen in Sotsji. 

Zij mogen door de vrijspraak van het CAS in principe alsnog meedoen aan de komende Winterspelen in Pyeongchang. Van elf Russen is de schorsing gehandhaafd. Onder de Russische wintersporters die hun straf kwijt zijn zijn vier schaatsers, onder wie de nog actieve Olga Fatkoelina. De Russin veroverde zilver op de 500 meter in Sotsji 2014. Het opheffen van haar schorsing betekent dat Margot Boer voor de 500 meter in Sotsji alsnog 'gewoon' derde blijft. Eerder kreeg ze met terugwerkende kracht de zilveren plak, maar dat blijft nu dus brons.

,,Het is zoals het is'', zegt Boer hierover. ,,Als ze onschuldig wordt bevonden door het CAS dan zal dat zo zijn.''

Ook skeletonner Aleksander Tretiakov en langlaufer Alexander Legkov, beiden winnaars van goud in Sotsji, zijn welkom in Pyeongchang. Ze mogen allemaal ook hun medailles houden. De schorsing van de bekende bobsleeër Aleksandr Zoebkov, tweevoudig olympisch kampioen in Sotsji, blijf wel intact.

Teruggeven

In totaal 42 Russische wintersporters waren bij het tribunaal in Lausanne in beroep gegaan tegen de zware straf die het IOC hun had opgelegd. Alle sporters werden voor het leven uitgesloten van deelname aan Olympische Spelen en gediskwalificeerd van de Winterspelen van 2014 in Sotsji. De winnaars van medailles moesten hun plakken teruggeven.

Het IOC achtte bewezen dat alle Russen de dopingregels hadden overtreden in Sotsji, maar het CAS vond in 28 gevallen dat er onvoldoende bewijs is om een dergelijk zware straf op te leggen. In elf gevallen was het tribunaal wel overtuigd van het bewijs, maar is hun levenslange schorsing teruggebracht tot alleen een schorsing voor de komende Spelen in Pyeongchang.

Het CAS behandelde de afgelopen weken de beroepen van 39 Russen. Het schoof de zaken van drie biatleten op tot na de Spelen van 2018, die 9 februari beginnen.

Het dopingschandaal in Sotsji, waarbij op grote schaal en met medeweten van de staat doping is gebruikt door de Russische deelnemers, leidde al tot een schorsing van Rusland als natie voor de komende Spelen. Alleen sporters die kunnen aantonen dat ze nooit met doping in aanraking zijn geweest, zijn welkom. Het IOC bevestigde afgelopen weekeinde dat 169 Russische atleten zijn uitgenodigd om onder de neutrale vlag deel te nemen aan de Winterspelen van Pyeongchang.

Joeskov

Volgens Kosta Poltavets, bondscoach van de Russische schaatsers, wordt er één dezer dagen ook een uitspraak verwacht in de zaken rond schaatsers Pavel Koelizjnikov, Denis Joeskov en shorttracker Viktor An. Deze zaak is echter niet bij het CAS aangespannen, maar bij een Zwitserse rechtbank. Poltavets mag zelf overigens, zoals het er nu voorstaat, niet naar de Spelen. ,,Maar het blijft afwachten'', aldus de Russische schaatscoach.