Dit heb je gemist: verrassend marathonzilver Nageeye, brons voor Lavreysen en Wild
TeamNL heeft de Olympische Spelen vannacht in stijl besloten met drie medailles. Door het verrassende zilver van Abdi Nageeye op de marathon, de derde plak voor Harrie Lavreysen (brons op de Keirin na dubbel goud eerder in de week) en brons voor Kirsten Wild op het omnium verlaat Nederland Tokio met het recordaantal van 36 medailles: 10 goud, 12 zilver en 14 brons!
Zilver Abdi Nageeye
Abdi Nageeye bezorgde Nederland in de vroege olympische nacht voor de tweede keer een medaille op de olympische marathon. Hij evenaarde met zijn zilveren medaille de prestatie van Gerard Nijboer, die op de marathon van 1980 in Moskou tweede werd.
• Lees ook:
Dit is de medaillespiegel!
Heel even dacht Nageeye zelfs aan goud op de olympische marathon in Sapporo. Hij wilde mee met Eliud Kipchoge toen de Keniaan na ruim 30 kilometer versnelde en de kopgroep verliet. ,,Ik twijfelde wel degelijk, maar op dat moment had ik het net een beetje moeilijk en wachtte af of anderen het gaatje zouden dichtlopen. Toen dat niet gebeurde wist ik dat ik moest focussen op zilver of brons”, vertelde Nageeye. ,,Achteraf denk je, wat was er gebeurd als ik wel met Kipchoge was meegegaan. Maar ja, dat ik zilver win is al ongelooflijk. Onwerkelijk.”
Bekijk hieronder de samenvatting van de olympische marathon
Goud, goud, brons
Baansprinter Harrie Lavreysen pakte zijn derde medaille gepakt. Het werd een bronzen op de keirin nadat hij eerder twee keer goud had veroverd op de teamsprint en de sprint. De Brit Jason Kenny verdedigde met verve zijn titel. Hij trok al drie ronden voor het einde de sprint aan, nam voorsprong en hield die tot het einde vast. De Maleisiër Mohd Awang hield Lavreysen net van het zilver af. Het verschil was een honderdste. De Surinamer Jaïr Tjon en Fa werd vierde.
Voor Kenny betekende het zijn zevende gouden medaille. Hij verraste het hele veld en moest Lavreysen bij het ingaan van de slotronde het gat proberen dicht te rijden. Dat lukte niet en Awang, vorig jaar derde op de WK en ook al derde in Rio 2016, kwam nog net langszij.
Kirsten Wild
De boogschutters Gabriele Schloesser-Bayardo en Steve Wijler waren ruim twee weken geleden de eerste Nederlandse medaillewinnaars, Kirsten Wild vannacht de laatste. Na een inschattingsfoutje bij de afvalrace op het onderdeel omnium knokte de baanrenster uit Zwolle zich bij de puntenkoers knap terug tot brons. ,,Ik ben er echt onwijs blij mee!”
Wild (38) miste vrijdag met Amy Pieters een medaille op de koppelkoers, waar ze vierde werden. Ze is tweevoudig wereldkampioene op het omnium. Op haar laatste Spelen pakte ze eindelijk een medaille.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CAS moet oordelen over veelbesproken kunstrijdster Kamila Valieva: ‘Zit geen schot in de zaak’
Wereldantidopingbureau WADA heeft de zaak rond de Russische kunstrijdster Kamila Valieva doorverwezen naar het sporttribunaal CAS. Die moet gaan oordelen over de dopingaffaire rond de destijds 15-jarige Russin, die opspeelde tijdens de Winterspelen van Peking. -
PREMIUMAnalyse
Mooie olympische successen, maar schaatsoogst in Peking roept ook veel vragen op
De Winterspelen van Peking zijn voor het langebaanschaatsen het minst succesvolle van de afgelopen twaalf jaar. Er was prachtig goud, maar er blijven ook veel vragen over. -
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee? -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
interviews
Verbij: Ik had niet genoeg snelheid om voorlangs te gaan
Reactie van Kai Verbij en Hein Otterspeer na de 1000 meter schaatsen. Beide mannen speelde slechts een bijrol deze race. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Video
Irene Schouten vlaggendrager bij sluitingsceremonie: ‘Keuze tussen haar en Suzanne Schulting was eigenlijk niet te doen’
Irene Schouten is morgenmiddag de vlaggendrager bij de sluitingsceremonie van de Winterspelen. Dat maakte chef de mission Carl Verheijen vanmiddag bekend in Peking.