Volledig scherm
© REUTERS

Druk op IOC neemt steeds meer toe: ‘Olympische droom niet meer voor iedereen te realiseren’

De Olympische Spelen beginnen pas over 124 dagen, maar toch zijn er steeds meer sportbonden die voor een uitstel zijn. Het olympisch comité van Noorwegen en Slovenië verzochten het Internationaal Olympisch Comité (IOC) eerder al om het evenement vanwege de coronacrisis te verplaatsen. Vandaag voegden Spanje en belangrijke Britse en Amerikaanse sportbonden zich daar bij.

,,Als oud-judoka en coach ken ik de droom van iedere atleet om naar de Spelen te gaan”, zei voorzitter Paulo Wanderley van de COB. ,,Maar door de huidige omstandigheden zal die droom nooit meer voor iedereen worden gerealiseerd. Niet iedereen kan nog in beste vorm op de Spelen verschijnen.”

De Braziliaan Wanderley zegt nog veel vertrouwen te hebben in het IOC. ,,De Spelen van 1916, 1940 en 1944 werden afgelast en in 1980 en 1984 hadden we te maken met een boycot van landen. Maar de olympische beweging is alleen maar sterker geworden. Er zijn al grotere problemen opgelost. Uitstellen van de Spelen van Tokio is nu echt het beste.”

De laatste Spelen werden in 2016 in Rio de Janeiro gehouden.

Paulo Wanderley, president van het Braziliaans Olympisch Committee.
Volledig scherm
Paulo Wanderley, president van het Braziliaans Olympisch Committee. © AFP
Quote

Het gewoon door laten gaan van de Spelen in de huidige mondiale situatie is niet in het belang van onze atleten

Mag Siegel, Amerikaanse atletiekbond

Eerder vandaag riep het Spaans olympisch comité al op om de Spelen uit te stellen. Veel atleten kunnen op dit moment niet goed trainen vanwege het nieuwe coronavirus. Het is ook maar de vraag of belangrijke kwalificatietoernooien nog worden afgewerkt.

Ook belangrijke bonden als de Amerikaanse en Britse atletiekfederaties willen dat de Spelen worden uitgesteld. In een brief, gericht aan topvrouw Sarah Hirshland van het Amerikaans olympisch en paralympisch comité USOPC, schrijft Max Siegel namens de atletiekbond de problemen rond uitstel te begrijpen. ,,We snappen dat het een lastig verzoek is, zeker in het kader van de coördinatie om de Spelen op een andere datum aan te passen aan de schema’s van andere atleten, sportfederaties en belangrijke belanghebbenden. Maar het alternatief om gewoon door te gaan in de huidige mondiale situatie zou niet in het belang zijn van onze atleten”, aldus directeur Siegel.

Tekst gaat verder onder de foto.

Max Siegel vraagt namens de Amerikaanse atletiekbond om uitstel van de Spelen.
Volledig scherm
Max Siegel vraagt namens de Amerikaanse atletiekbond om uitstel van de Spelen. © AFP

Ook Noorwegen en Slovenië voor uitstel

,,Gezien de uitermate onduidelijke situatie in Noorwegen en in grote delen van de wereld is het onverantwoord en niet wenselijk Noorse atleten naar de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio te sturen vooraleer de mondiale gemeenschap deze pandemie achter zich heeft gelaten”, verklaarde voorzitster Berit Kjoll van het Noorse Olympische Committee NIF gisteren in een persbericht.

Quote

Als de Spelen wel worden gehouden, zullen ze onbelang­rijk zijn, omdat de strijd tegen het coronavi­rus al het nieuws bepaalt.

Bogdan Gabrovec, Olympisch Comité van Slovenië
Maurits Hendriks.
Volledig scherm
Maurits Hendriks. © ANP

Volgens de voorzitter van het Olympisch Comité van Slovenië is het voor atleten niet mogelijk zich op gelijkwaardige manier voor te bereiden op de Spelen en moeten die daarom worden uitgesteld. ,,De Olympische Spelen kunnen niet worden gehouden volgens de olympische principes”, aldus Bogdan Gabrovec. ,,Als de Spelen wel worden gehouden, zullen ze onbelangrijk zijn, omdat de strijd tegen het coronavirus al het nieuws bepaalt.”

NOC*NSF gaat (nog) niet zover als de Amerikanen en de Slovenen. Technisch directeur Maurits Hendriks zei eerder tegen deze site: ,,De Olympische Spelen gaan door, totdat ze niet door gaan. We houden ons vast aan het feit dat, als de wereld corona heeft verslagen, er ook weer toernooien zijn. Wij moeten wel een maximaal comfort voelen om straks die kant op te gaan. Dat betekent geen besmettingsrisico’s. Als we op dat punt geen garanties krijgen van het IOC, kun je sporters daar niet naartoe sturen.”

De Nederlandse wielerbond KNWU werd zaterdagavond wel de eerste grote sportbond in Nederland die zich uitspreekt tegen het doorgaan van de Spelen. ,,In de huidige omstandigheden in de wereld achten wij het onverstandig en bijna onverantwoord dat atleten en hun begeleiders hier en in de rest van de wereld zich onder vreselijk moeilijke en ongezonde omstandigheden blijven voorbereiden op de Spelen”, zei KNWU-voorzitter Marcel Wintels.

Amerikaanse zwembond

Quote

We hebben moeten toezien hoe de wereld van onze atleten op zijn kop is gezet.

Tim Hinchey, Amerikaanse zwembond

Ook de Amerikaanse zwembond heeft zich uitgesproken voor een uitstel van de Spelen. De zwembond roept het Amerikaans Olympisch en Paralympisch Comité op te pleiten voor een verschuiving van de Spelen van Tokio 2020 met een jaar.

,,We hebben moeten toezien hoe de wereld van onze atleten op zijn kop is gezet”, betoogt de Amerikaanse baas van de zwembond Tim Hinchey in een brief. ,,Het verantwoordelijke en juiste om te doen is voorrang geven aan de gezondheid en veiligheid van iedereen en op de juiste manier inschatten hoe deze globale pandemie effect heeft op de voorbereidingen van de atleten.”

Britse atletiekbond

Poll

De Olympische Spelen moeten worden uitgesteld.

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
10533 stemmen

De voorzitter van de Britse atletiekbond Nic Coward had eerder op de dag al om uitstel gevraagd. ,,Dat lijkt me absoluut wat moet gebeuren”, zei hij tegen de Britse media op de vraag of de Spelen in juli moeten worden afgelast.

De sportfaciliteiten voor atleten in Groot-Brittannië zijn deze week dichtgegaan. Volgens de voorzitter is het uitstel nodig om de atleten de stress te besparen dat ze zich moeten voorbereiden op de Olympische Spelen te midden van de pandemie met het coronavirus.

IOC

Het IOC denkt voorlopig niet aan uitstellen, aangezien het nog meer dan vier maanden is tot de openingsceremonie. De Olympische Spelen vinden plaats van 24 juli tot 9 augustus, de Paralympische Spelen van 25 augustus tot 6 september.