Eindklassement medaillespiegel Olympische Spelen | Nederland na acht keer goud op zesde plaats
Nederland is bij de Olympische Spelen als zesde geëindigd in de medaillestand. Dat is één plek lager dan bij de vorige twee Winterspelen van Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).
TeamNL verzamelde de voorbije twee weken in China zeventien medailles: acht gouden, vijf zilveren en vier bronzen. In Sotsji beleefde de Nederlandse sportploeg acht jaar terug met 24 plakken (acht keer goud, zeven maal zilver en negen keer bron) de tot dusverre succesvolste Winterspelen ooit. Vier jaar terug, in Pyeongchang, kwam de teller uit op twintig medailles: acht gouden, zes zilveren en zes bronzen.
De doelstelling van chef de mission Carl Verheijen in Peking was ‘richting de twintig medailles’, maar dat gaat net niet lukken. Op de slotdag ligt er voor Nederland namelijk nergens meer wat te rapen. Desondanks blikt Verheijen met een tevreden gevoel terug.
De lagere score nu komt op rekening van de langebaanschaatsers. In Pyeongchang behaalden zij zestien medailles, nu zijn het er twaalf. De shorttrackers kwamen, net als in 2018, op vier plakken uit. Kimberley Bos zorgde dit keer met de eerste Nederlandse olympische medaille bij het skeleton voor een primeur. In Vancouver (2010) won TeamNL maar acht medailles: vier gouden, één zilveren en drie bronzen.
Dit zijn de plakken van TeamNL in Peking
• 🥇Irene Schouten: massastart
• 🥇Thomas Krol: 1000 meter schaatsen
• 🥇Irene Schouten: 3000 meter schaatsen
• 🥇Irene Schouten: 5000 meter schaatsen
• 🥇Ireen Wüst: 1500 meter schaatsen
• 🥇Kjeld Nuis: 1500 meter schaatsen
• 🥇Suzanne Schulting: 1000 meter shorttrack
• 🥇Aflossingsploeg: 3000 meter relay
• 🥈Patrick Roest: 5000 meter schaatsen
• 🥈Patrick Roest: 10.000 meter schaatsen
• 🥈Thomas Krol: 1500 meter schaatsen
• 🥈Suzanne Schulting: 500 meter shorttrack
• 🥈Jutta Leerdam: 1000 meter schaatsen
• 🥉Antoinette de Jong: 1500 meter schaatsen
• 🥉Kimberley Bos: skeleton
• 🥉Ploegenachtervolging: vrouwen
• 🥉Suzanne Schulting: 1500 meter shorttrack
Noorwegen is, net als bij de vorige Winterspelen, het meest succesvol. Het land noteerde met zestien gouden medailles een record. Verder behaalden de Noren acht keer zilver en dertien keer brons. Duitsland eindigde als tweede. Dat was in 2018 in Zuid-Korea ook het geval. De Duitse ploeg verlaat de Chinese hoofdstad met twaalf gouden medailles, tien zilveren en vijf bronzen.
China verraste met de derde plek in de eindstand, net boven de Verenigde Staten. Het gastland kwam uit op vijftien plakken, waarvan er negen van goud waren. De Verenigde Staten en Zweden behaalden net als TeamNL acht olympische titels, alleen staan zij hoger in de eindklassering vanwege meer zilveren en/of bronzen medailles. De Russische sportploeg behaalde na Noorwegen de meeste plakken, 32. Toch bleef ze achter op bijvoorbeeld Nederland vanwege minder gouden medailles.
Italië, dat over vier jaar de Winterspelen organiseert, werd dertiende (twee keer goud, zeven maal zilver en acht keer brons). Canada, vier jaar geleden nog de nummer 3 in de eindstand, stelde nu teleur met de elfde plek.
Bekijk hier onze video’s over de Olympische Spelen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
IOC-baas Thomas Bach krijgt de wind van voren na forse kritiek op coach Valieva
De stevige kritiek van Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), gisteren op het gedrag van het begeleidingsteam van Kamila Valieva is de coach van de veelbesproken Russische kunstrijdster, Eteri Toetberidze, niet in de koude kleren gaan zitten. Ook klinken uit Rusland felle woorden over de uitval van Bach, die na de vrije kür donderdag het optreden van de Russen hekelde. -
Olympische Spelen in Tokio kostten meer dan het dubbele dan geschat
De Olympische Spelen in Tokio hebben meer dan het dubbele gekost dan de oorspronkelijke schatting in 2013. Dat was het jaar dat de Japanse hoofdstad het evenement kreeg toegewezen. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.
-
interviews
Verbij: Ik had niet genoeg snelheid om voorlangs te gaan
Reactie van Kai Verbij en Hein Otterspeer na de 1000 meter schaatsen. Beide mannen speelde slechts een bijrol deze race. -
Oranje boven: Schouten en Schulting loodsen TeamNL naar toppositie in medailleklassement bij de vrouwen
Dat Nederland in Peking het medaillerecord van de vorige twee Olympische Winterspelen evenaarde, kwam zeker niet door de uitzonderlijke prestaties van de mannelijke atleten. Het waren de vrouwen die de kar trokken voor TeamNL. Als je het medailleklassement opsplitst, presteerden zij zelfs beter dan alle andere landen. -
Yvonne van Gennip ziet Irene Schouten schaatsgeschiedenis schrijven: ‘Welkom bij de club’
,,Welkom bij de club van drie”, schreef Yvonne van Gennip, drievoudig olympisch kampioene van Calgary 1988, via Linkedin aan kersvers massastartkampioene Irene Schouten. ,,Of je er gelukkiger van wordt? Nou, ik vond het allemaal hartstikke leuk.”