Eindklassement medaillespiegel Olympische Spelen | Nederland na acht keer goud op zesde plaats
Nederland is bij de Olympische Spelen als zesde geëindigd in de medaillestand. Dat is één plek lager dan bij de vorige twee Winterspelen van Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).
TeamNL verzamelde de voorbije twee weken in China zeventien medailles: acht gouden, vijf zilveren en vier bronzen. In Sotsji beleefde de Nederlandse sportploeg acht jaar terug met 24 plakken (acht keer goud, zeven maal zilver en negen keer bron) de tot dusverre succesvolste Winterspelen ooit. Vier jaar terug, in Pyeongchang, kwam de teller uit op twintig medailles: acht gouden, zes zilveren en zes bronzen.
De doelstelling van chef de mission Carl Verheijen in Peking was ‘richting de twintig medailles’, maar dat gaat net niet lukken. Op de slotdag ligt er voor Nederland namelijk nergens meer wat te rapen. Desondanks blikt Verheijen met een tevreden gevoel terug.
De lagere score nu komt op rekening van de langebaanschaatsers. In Pyeongchang behaalden zij zestien medailles, nu zijn het er twaalf. De shorttrackers kwamen, net als in 2018, op vier plakken uit. Kimberley Bos zorgde dit keer met de eerste Nederlandse olympische medaille bij het skeleton voor een primeur. In Vancouver (2010) won TeamNL maar acht medailles: vier gouden, één zilveren en drie bronzen.
Dit zijn de plakken van TeamNL in Peking
• 🥇Irene Schouten: massastart
• 🥇Thomas Krol: 1000 meter schaatsen
• 🥇Irene Schouten: 3000 meter schaatsen
• 🥇Irene Schouten: 5000 meter schaatsen
• 🥇Ireen Wüst: 1500 meter schaatsen
• 🥇Kjeld Nuis: 1500 meter schaatsen
• 🥇Suzanne Schulting: 1000 meter shorttrack
• 🥇Aflossingsploeg: 3000 meter relay
• 🥈Patrick Roest: 5000 meter schaatsen
• 🥈Patrick Roest: 10.000 meter schaatsen
• 🥈Thomas Krol: 1500 meter schaatsen
• 🥈Suzanne Schulting: 500 meter shorttrack
• 🥈Jutta Leerdam: 1000 meter schaatsen
• 🥉Antoinette de Jong: 1500 meter schaatsen
• 🥉Kimberley Bos: skeleton
• 🥉Ploegenachtervolging: vrouwen
• 🥉Suzanne Schulting: 1500 meter shorttrack
Noorwegen is, net als bij de vorige Winterspelen, het meest succesvol. Het land noteerde met zestien gouden medailles een record. Verder behaalden de Noren acht keer zilver en dertien keer brons. Duitsland eindigde als tweede. Dat was in 2018 in Zuid-Korea ook het geval. De Duitse ploeg verlaat de Chinese hoofdstad met twaalf gouden medailles, tien zilveren en vijf bronzen.
China verraste met de derde plek in de eindstand, net boven de Verenigde Staten. Het gastland kwam uit op vijftien plakken, waarvan er negen van goud waren. De Verenigde Staten en Zweden behaalden net als TeamNL acht olympische titels, alleen staan zij hoger in de eindklassering vanwege meer zilveren en/of bronzen medailles. De Russische sportploeg behaalde na Noorwegen de meeste plakken, 32. Toch bleef ze achter op bijvoorbeeld Nederland vanwege minder gouden medailles.
Italië, dat over vier jaar de Winterspelen organiseert, werd dertiende (twee keer goud, zeven maal zilver en acht keer brons). Canada, vier jaar geleden nog de nummer 3 in de eindstand, stelde nu teleur met de elfde plek.
Bekijk hier onze video’s over de Olympische Spelen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verontwaardiging over besluit Russen bij Paralympics, ook NOC*NSF baalt
Er is internationaal verontwaardiging ontstaan over het besluit van het IPC, de paralympische tegenhanger van het Internationaal Olympisch Comité, om toch Russen en Belarussen toe te staan bij de Paralympics, die vrijdag in Peking beginnen. Ze doen wel onder voorwaarden mee: onder neutrale vlag en de landen komen de komende weken niet voor op de medaillespiegel. -
Olympisch onderzoek
Uitslag peiling: ‘Irene Schouten leverde grootste prestatie, geen Spelen in land dat mensenrechten schendt’
Nederlanders waren op de Olympische Spelen vooral onder de indruk van de prestaties van Irene Schouten, volgden in Peking met name onze landgenoten én zien het toernooi liever nooit meer in een land dat de mensenrechten schendt. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze site samen met Panel Inzicht uitvoerde. -
Uitslagen Winterspelen in Peking | Bekijk hier hoe alle medailles zijn verdeeld
In Peking liggen in februari 109 gouden, 109 zilveren en 109 bronzen medailles klaar voor de duizenden olympische sporters. Check hier hoe ze worden verdeeld, wie ze heeft gewonnen en wat alle uitslagen exact zijn. -
PREMIUM
Jamaica na 24 jaar weer met viermansbob op de Spelen: ‘Wij zijn meer dan een film’
Voor het eerst na 1998 is de Jamaicaanse viermansbob weer present op de Spelen. Een illuster kwartet, ooit de inspiratie van Disney-hit Cool Runnings. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUMvideo
Sven Kramer en Jorrit Bergsma duo voor één dag op massastart: ‘We gaan allebei die sprint niet winnen’
Sven Kramer en Jorrit Bergsma vormen bij de massastart morgen, als het goed is, een duo voor één dag. ,,Je kunt er eindeloos over discussiëren, maar je moet het gewoon doen.”